Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.04.2024

Українська феросплавна галузь не може відновити роботу

Активні бойові дії та близькість до лінії фронту створюють максимальну невизначеність для галузі

Українські феросплавні підприємства поки що не мають чітких планів щодо відновлення виробництва у найближчій перспективі. Заводи простоюють з осені 2023 року через високу вартість електроенергії та близькість до лінії фронту. Також, за словами директора Української асоціації феросплавів «УкрФА» Сергія Кудрявцева, галузь має проблеми з бронюванням персоналу через недосконалий механізм бронювання від мобілізації.

Як йдеться у пресрелізі Покровського гірничозбагачувального комбінату (Покровський ГЗК), котрий спеціалізується на видобутку та переробці марганцевої руди, а також випуску марганцевого концентрату, у квітні 2024 року підприємство не планує запускати виробництво, але певні оптимістичні прогнози є.

«Однією з вагомих причин зупинки комбінату восени минулого року стала висока вартість електроенергії. Наразі є надія на те, що Міністерство економіки разом з Укренерго розроблять програму постачання ресурсу металургійному комплексу за довгостроковим контрактом, тобто по фіксованій вартості. Але це поки що – сподівання», – зазначив Віктор Бондарець, технічний директор Покровського ГЗК.

З початку 2024 року комбінат спрямував всі сили на заготівлю та відвантаження кольорового і чорного металобрухту, конвеєрної стрічки-утиль, а також на ремонт локомотивного парку. У квітні підприємство продовжить заготівлю та відвантаження металобрухту, а також поступово готуватиме обладнання до майбутнього запуску.

Голова правління АТ «Запорізький завод феросплавів» Павло Кравченко повідомив «Інтерфакс-Україна», що підприємство наразі не працює, й рішення про початок роботи поки що не ухвалено.

«Остаточного рішення немає. Ми поки що узгоджуємо варіанти, скільки нас можуть забезпечувати електроенергією. Рішення ще не ухвалено. Більше наразі не можу сказати», – додав він.

Тривалий простій підприємств галузі вже позначився на експортній діяльності. Зокрема, протягом січня-лютого 2024 року експорт феросплавів з України впав на 99,4% р./р. – до 0,5 тис. тонн порівняно з 96,8 тис. тонн роком раніше. Виручка від експорту впала до $1,81 млн порівняно з $85,23 млн рік тому (-97,9% р./р.).

Отже, через неконкурентоспроможні ціни на електроенергію та інші вагомі фактори, які стримують перезапуск виробництва, український бюджет недоотримує значний обсяг експортних надходжень від діяльності феросплавної галузі.

Як повідомлялось раніше, українські феросплавні підприємства за підсумками 2023 року скоротили виробництво продукції на 57,4% у порівнянні з 2022 роком. У 2024 році, на думку Сергія Кудрявцева, стан феросплавної галузі України залежатиме від трьох чинників – обстрілів, логістики та доступної електроенергії.

 

gmk.center