З кожним роком в Україні дедалі більше виробників звертають увагу на таку культуру як гарбуз. Тільки в минулому, 2019 році, посівні площі під цією культурою збільшилися на 5% і склали 30,8 тис. га.
Про це в ексклюзивному коментарі для SEEDS розповів виконавчий директор Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко.
За його словами, тільки в 2018-му, виробництво столового гарбуза склало 693 тис. тонн. Крім того експерти УПОА зазначають, що гарбуз має непогані перспективи для експорту, завдяки своїм корисним якостям. А останнім часом тенденція здорового харчування набирає дедалі більше популярності.
Однак для експорту підійдуть далеко не всі сорти.
“Можливо в Україні цей тренд не так сильно простежується, як в ЄС, однак, з кожним роком шанувальників здорового способу життя додається. В першу чергу, якщо говорити про експорт гарбуза – це Євросоюз, в країнах Близького Сходу або Азії немає такої масової культури споживання цієї продукції.
Але варто розуміти, що в ЄС попитом користуються не ті гарбузи, які відповідають принципу “чим більший, тим кращий”, а на столові (порційні) сорти – вага яких не перевищує 1 кг, як скажімо Butternut squash, Acorn Squash або Sugar Pie Pumpkin”, – зазначив виконавчий директор Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко.