Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.03.2024

Українські підприємства зазначали посилення дефіциту працівників

На початку 2024 року українські підприємства надалі зазначали посилення дефіциту як кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників. Для подолання цієї проблеми працедавці активніше намагаються залучати групи населення, які раніше були поза робочою силою. Про це йдеться у макроекономічному огляді Національного банку за березень.

Так, за даними work.ua, кількість вакансій для ветеранів зросла у 3 рази між січнем 2022-го та січнем 2024 року; пенсіонерів – у 2 рази, людей з інвалідністю – на 22%.

Натомість триває зменшення ІТ-фахівців. Зокрема, у січні 2024 року їх кількість становила 81,8 тис., що на 12% менше ніж у січні 2023 року.

Загалом із початку 2024 року кількість нових вакансій зростала та навіть перевищила рівень 2021 року. При цьому кількість резюме суттєво менша за показники 2022-2023 років.

“Це може свідчити про те, що бізнес значною мірою адаптувався до воєнних умов і потребує персоналу для подальшого відновлення активності. Натомість пропозиція робочої сили обмежена міграцією та мобілізацією. Також ймовірним є те, що шукачі роботи знайшли її, або відмовились від пошуку через особисті обставини”, – пояснили у Нацбанку.

За опитуваннями, значна частина населення працевлаштована, а частка тих, хто не працює – суттєво скоротилася порівняно з початком повномасштабної війни.

За даними Європейської бізнес-асоціації, майже третина бізнесів планує збільшувати зарплати у 2024 році, хоча переважна більшість не планує змін.

 

minprom.ua