Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.09.2022

Український експорт у серпні зріс на 25%, серед лідерів – олія і кукурудза

У серпні 2022 року обсяги українського експорту у порівнянні з липнем зросли на 25% і становили 7,29 млн тонн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“У грошовому еквіваленті експортери отримали 3,36 млрд доларів, що на 411 млн дол. більше, ніж у липні. Зростання експорту пов’язане з частковим розблокуванням портів Великої Одеси. Це дало можливість значно наростити обсяги вивозу українських товарів”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначають, що перевезення морським транспортом збільшилися на 85% і становили майже 2,9 млн тонн. Залізницею Україна вивезла за кордон понад 3 млн т товарів, автомобільним транспортом – 1,36 млн т.

Найбільшу виручку експортери отримують від товарів, які експортуються автошляхами – 1,48 млрд дол., морські вантажі вартували 995 млн дол., а залізничні – 788 млн дол.

Лідерами за вартістю експорту в серпні стали: соняшникова олія (443 млн дол.). Обсяги її експорту зросли на 30% до 366 тис. т. Україна почала вивозити менше сировини – насіння соняшнику та більше продукції переробки.

Експорт кукурудзи збільшився на 31% до 1,5 млн т (347 млн доларів). Саме цей експортний сегмент найбільше виграв від деблокади портів, з яких вийшли завантажені ще в лютому судна.

Важливо, що стабільну висхідну динаміку демонструє кондитерська переробна продукція: хлібобулочна +19,4%, цукрова +9,1%, шоколад +25%.

Проте скоротився експорт металургійної продукції через окупацію та руйнування південно-східних регіонів. Зокрема, в серпні експортовано 1,4 млн т руди (172 млн дол.).

«Україна робить ставку на експортну модель зростання економіки. До повномасштабної війни наш експорт становив 35% ВВП (з них сировина – 75%). Мета уряду та Міністерства економіки – підняти його до понад 50%. 75% експорту повинні становити готові товари та послуги», – повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Як повідомлялося, у липні українські експортери поставили 2,7 млн т зернових.

 

www.ukrinform.ua