Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.08.2023

Український цукор має доволі високий попит на європейському ринку

Відповідно до зони вільної торгівлі з ЄС можливо експортувати 20 тис. тонн цукру на рік. Квота закривалася повністю за 2–3 місяці. Інші обсяги вітчизняні цукровики відвантажували через Чорноморський та Одеський порти й постачали до Туреччини, Азербайджану, інших країн Азії й Африки. Наразі ж нашими покупцями цукру є тільки країни Євросоюзу.

Про це в статті для журналу The Ukrainian Farmer повідомив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.

За його словами, у сусідніх європейських країнах внутрішні гуртові ціни за тонну цукру становлять 800–850 євро/т., а в країнах, що залежать від експорту (Італія, Іспанія, Португалія, Греція, Болгарія) — 1000 євро. Власне тому український цукор має доволі високий попит на європейському ринку.

«Середня вартість найдешевшого пакованого цукру у європейських супермаркетах становить 52 грн, а в Німеччині найдешевша пачка коштує 60 грн. А вітчизняні торгові мережі пропонують кілограмову пачку цукру за 34 гривні», – зауважив Олександр Коротинський.

На його думку, немає впевненості, що така різниця в ціні спостерігатиметься тривалий час. За умов відкритих ринків будь-яка суттєва розбіжність у ціні має з часом зрівнятися. Тому існує велика ймовірність зростання вартості вітчизняного цукру на полицях магазинів, який буде отримано з нового врожаю цукрових буряків.

 

agrotimes.ua