Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.11.2021

“Укренерго” надасть Міненерго та НКРЕКП перелік енергоблоків ТЕС і ТЕЦ, які використовуватимуть газ

ПрАТ “НЕК “Укренерго” має надати Міністерству енергетики та Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), очікуваний перелік енергоблоків теплоелектростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ), які використовуватимуть природний газ в опалювальному періоді.

Про це йшлося на нараді щодо підготовки до зими в Міненерго в четвер.

“За результатами наради НЕК “Укренерго” доручено надати Міненерго та НКРЕКП очікуваний склад генеруючого обладнання, яке буде працювати із використанням природного газу, а також прогнозні помісячні обсяги споживання газу у період з листопада 2021 року по березень 2022 року”, – зазначено в повідомленні Міненерго.

За інформацією міністерства, під час наради за участю “Укренерго” НАК “Нафтогаз України” та НКРЕКП було узгоджено механізм упровадження превентивних заходів для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 років.

“Для балансування енергосистеми під час опалювального сезону залучатимуть енергоблоки теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що використовують як паливо природний газ”, – пояснили в Міненерго.

При цьому необхідну потужність із використанням газу буде активовано лише для балансування енергосистеми і як окрему допоміжну послугу.

“Такий підхід, з одного боку, дасть змогу фінансово збалансувати підприємства, які працюватимуть на природному газі, й уникнути заборгованості перед НАК “Нафтогаз України”, а з іншого – матиме мінімальний вплив на ціноутворення на ринку”, – наголосили в Міненерго.

Згідно з іще одним ухваленим рішенням, “Укренерго” має розробити, а НКРЕКП – затвердити “Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення безпеки постачання із залученням енергогенеруючого обладнання, що використовує природний газ”.

НКРЕКП з метою своєчасної оплати допоміжної послуги має передбачити в тарифі на диспетчеризацію “Укренерго” на 2021-2022 роки необхідний обсяг коштів.

Як стверджують у Міненерго, “Нафтогаз України”, у свою чергу, готовий забезпечити необхідний обсяг природного газу за спеціальними умовами для потреб енергогенеруючих компаній.

Для цього компанія підготує довгострокові контракти з енергогенеруючими підприємствами, в яких має бути передбачено чітке виконання графіка платежів за спожитий газ для забезпечення ліквідності НАК “Нафтогаз України”.

Як раніше повідомив перший заступник голови Фонду держмайна, голова наглядової ради ПАТ “Центренерго” Денис Кудін, компанія готова працювати в нинішньому осінньо-зимовому періоді на газі в разі нестачі вугілля для забезпечення стабільної роботи енергосистеми України.

 

www.ukrinform.ua