Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.08.2022

Укренерго очікує на рішення щодо збільшення експорту електроенергії до Європи

НЕК “Укренерго” очікує, що Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E ухвалить рішення про збільшення можливостей України експортувати електроенергію 2 вересня.

Про це заявив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький під час дискусії «Огляд економіки у серпні. Чи буде взимку тепло та світло?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Кудрицький зазначив, що Укренерго розраховує заробити на продажу доступу до міждержавних перетинів у серпні 2 млрд грн.

“Ми плануємо розширювати цей перетин із 250 МВт до більших величин. І рішення ENTSO-E з цього приводу очікуємо 2 вересня”, – сказав Кудрицький.

Крім того, Укренерго розраховує закумулювати близько 200 млн євро кредитної підтримки від західних партнерів. Зокрема, компанія уже залучила 50 млн євро від ЄБРР. Цього тижня Укренерго розраховує підписати ще один договір із ЄБРР на 97 млн євро, а із ЄІБ ведуться переговори про транш на 50 млн євро.

За словами Кудрицького, цей фінансовий ресурс компанія планує направити на покриття заборгованості на ринку електроенергії.

Як повідомлялось, НЕК «Укренерго» 28 червня провела перший добовий аукціон на розподіл пропускної спроможності міждержавного перетину для експорту електроенергії в напрямку Румунії. За даними компанії, на ньому було зафіксовано рекордно високі ціни.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, потенціал експорту української електроенергії в Європу становить до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

 

www.ukrinform.ua