Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.06.2022

“Укртеплокомуненерго” просить ВР усунути дискримінаційні умови для підприємств ТКЕ при доопрацюванні законопроєкту про особливості регулювання відносин на ринку газу й у сфері теплопостачання

Міжгалузева асоціація (МА) “Укртеплокомуненерго” направила до Верховної Ради пропозиції щодо вдосконалення урядового законопроєкту №7427 “Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу й у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення”.

“Загалом законопроєкт має відверто дискримінаційний характер щодо підприємств ТКЕ і нівелює принцип паритетності у взаємовідносинах із державною компанією – постачальником газу”, – йдеться в пресрелізі асоціації в середу.

Як зазначили в МА, насамперед ідеться про розмір відсотків штрафних санкцій, який уряд пропонує встановити в рази вище, ніж ТКЕ можуть застосовувати до своїх споживачів.

“Закон не може бути однобоким і захищати лише окремих гравців ринку. В умовах війни і кризових явищ держава має бути арбітром і враховувати інтереси усіх сторін. Підприємства ТКЕ мають бути захищені, тому що це стратегічно важлива галузь і послуги першої необхідності”, – наголосив президент МА “Укртеплокомуненерго” Арсентій Блащук.

Також особливе занепокоєння у виробників тепла викликає стаття законопроєкту, яка передбачає можливість безкоштовного переходу права власності на 100% статутного капіталу або єдиного майнового комплексу будь-якого підприємства теплокомуненерго в разі, якщо за договором реструктуризації боргу не сплачено кошти в розмірі двомісячних платежів.

Крім того, в умовах зростання вартості енергоносіїв і мораторію на підвищення тарифів “Укртеплокомуненерго” вважає за необхідне чітко визначити умови компенсації різниці в тарифах і розширити перелік категорій споживачів, що мають право на компенсацію.

“Нині вона (компенсація – ІФ) передбачена тільки для населення, установ і організацій, що фінансуються з державного або місцевих бюджетів. Інші категорії (як творчі спілки, громадські організації, приватні навчальні заклади тощо) не враховані в чинній редакції законопроєкту, що неминуче призведе до додаткових прямих збитків для виробників тепла”, – пояснили в МА.

Також законопроєкт не врегульовує питання зростання вартості природного газу для підприємств ТКЕ в умовах мораторію на підвищення тарифів.

У зв’язку з цим “Укртеплокомуненерго” пропонує покласти спеціальні обов’язки на учасників ринку газу і забезпечити постачання палива на чітко визначених умовах.

“Укртеплокомуненерго” також пропонує низку фінансових, організаційних, компенсаторних та інших норм, внесення яких до урядового законопроєкту №7427 дасть змогу виробникам тепла в умовах воєнного стану забезпечити постійну роботу галузі ТКЕ, проходження і підготовку до наступного опалювального сезону”, – резюмували в МА.

 

ua.interfax.com.ua