Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.03.2021

“Укрцемент” закликає виключити з угоди про ЗВТ із Туреччиною товари, забезпечені власними виробниками

“Укрцемент” пропонує виключити з угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Туреччиною товарні позиції, які повністю забезпечені власним виробником, повідомив голова асоціації “Укрцемент” Павло Качур агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Підписання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною для цементної галузі становить серйозну загрозу. Ми свою позицію передали в Мінекономіки і торговому представнику України”, – сказав Качур.

Експерт наголосив на необхідності особливо виваженої політики уряду в умовах світової економічної кризи, щоб за гаслами вільного переміщення товарів не втратити власного виробника і не залишити без роботи десятки тисяч українців.

“Встановлені виробничі потужності для випуску цементу в Туреччині становлять 140 млн тонн цементу на рік. В Україні цей показник – майже вдесятеро менше. Власне споживання цементу в Туреччині – близько 60 млн тонн. Це означає, що імпортер із такими потужностями, які має Туреччина, граючи ціновою політикою, легко може знищити виробництво цементу в Україні”, – повідомив Качур.

Він відзначив ефективність і результативність у боротьбі з кризою програми “Велике будівництво”.

“Ця програма стала рятувальним кругом для всієї будівельної галузі в період світової економічної кризи. У разі підписання угоди про ЗВТ із Туреччиною кошти, виділені з бюджету України, кошти українських платників податків, підтримуватимуть виробників сусідньої держави, замість того щоб підтримувати власних”, – зазначив Качур.

Він заявив, що цементна галузь в Україні здатна в повному обсязі забезпечити споживачів високоякісним цементом, конкурентним на європейському ринку.

“Цементна галузь розвивається і модернізується. Інвестуються мільярдні кошти, щоб підтримувати високу якість продукції, скорочувати викиди шкідливих речовин, зменшити викиди СО2. У березні 2021 року поновив випалення клінкеру цементний завод у Балаклії, печі якого були зупинені колишніми російськими власниками на довгих десять років. Це ще більше посилить здатність цементної галузі України забезпечити власний ринок цементом”, – резюмував Качур.

Керівник асоціації “Укрцемент” висловив сподівання, що аргументи виробників буде почуто.

У вересні 2020 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розпочала розслідування імпорту в Україну портландцементу і клінкерного цементу з Туреччини.

Імпорт цих позицій у 2019 році зріс удев’ятеро, а за результатами січня-серпня 2020 року – у 13 разів порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

За даними Держстату України, у 2020 році обсяг експорту до Туреччини дещо знизився – до $2,436 млрд (на 7% порівняно з 2019 роком), імпорт трохи зріс – 2,415 (на 2,5%).