Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.09.2023

Укрзалізниця хоче експортувати до 30% власного металобрухту

“Укрзалізниця” звернулась до Кабміну із проханням дозволити продаж частини брухту чорних металів великим світовим виробникам продукції ГМК за прямими договорами без мита на вивезення. Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив голова правління УЗ Євген Лященко.

“Є ідея реалізовувати частину брухту на експорт за цінами зовнішнього ринку, які зараз у 2-2,5 раза вищі за ціни внутрішнього ринку. Ще у квітні ми офіційно звернулися до уряду з пропозиціями щодо коригування порядку управління майном УЗ, згідно з якими пропонуємо дозволити продати частину брухту великим світовим виробникам продукції ГМК за прямими двосторонніми угодами без мита (з 2021 року експортне мито для металобрухту встановлено на рівні 180 євро/тонна – ред)”, – сказав Лященко.

За його словами, пропозиції також подавалися в плані виходу на беззбитковість у рамках доопрацювання фінансового плану.

Він додав, що брухт запропонують найбільшим європейським виробникам ArcelorMittal, Voestalpine, U.S. Steel, Moravia Steel та іншим за двосторонніми договорами.

“Продавати через посередників, через комерційні компанії – це непрозоро й може містити корупційні ризики. Ми зацікавлені в тому, щоб контракти були прямими”, – зазначив Лященко.

Згідно з розрахунками, на експорт компанія може продавати 25-30% наявного брухту.

Запаси брухту УЗ станом на початок року становили 184 тис тонн.

 

minprom.ua