Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.09.2022

Уряд дав старт реформі лісової галузі

Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі: 158 державних лісогосподарських підприємств об’єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство «Ліси України», а замість 24 міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства буде утворено 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства. Про це повідомляє Урядовий портал.

«Лісове господарство України вже давно потребує комплексної реформи. Цей факт ніхто не заперечить. Кожна суспільна група бачить її по-своєму. Але Україна як кандидат у члени ЄС, поза сумнівом, має рухатися європейським шляхом розвитку. Ми будемо управляти лісами за стандартами та практиками ЄС. Це дозволить не лише підвищити рентабельність галузі, фінансово зміцнити державу, а й захистити цінні лісові території», – повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Очільник Міндовкілля наголосив, що чинна система управління лісами в Україні кардинально відрізняється від тієї, яка вже давно працює в країнах Європи.

Реформа дозволить запровадити дієві зміни та розв’язання наступних проблем:

  • фінансовий дисбаланс галузі;
  • відсутність достовірної інформації про стан лісового фонду країни;
  • низький рівень лісистості, що зберігається десятиліттями;
  • низька продуктивність праці;
  • низький рівень механізації лісогосподарських робіт тощо.

Як зазначається, реформа вирішує конфлікт інтересів у лісовій сфері – Держлісагентство матиме контролюючі функції, а новостворене підприємство – господарюючі.

У повідомленні ідеться, що трансформація галузі у жодному разі не означає скорочення працівників.

Одне із завдань реформи — зберегти професіоналів, які працюють в лісі, та дати їм гідну зарплату. А це у свою чергу допоможе знизити рівень корупції. Простіше кажучи, навіщо займатися незаконними діями, якщо можна отримувати достойну заробітну плату за свою роботу. Що ж до податків – вони залишаться на місцях», – зазначається у повідомленні.

Також додається, що ще одним важливим плюсом створення компанії є те, що Україна зможе залучати європейські інвестиції для розвитку галузі, закупівлі нового обладнання.

Показники довоєнного періоду демонструють, що рівень інвестицій та фінансування лісовідновлення у країнах ЄС є значно вищим від такого показника в Україні, зокрема в ЄС це 24 долари на 1 га, а в Україні — 0,3 долара на 1 га. Крім того, створення єдиного підприємства дозволить розвивати та отримувати прибутки не лише за рахунок заготівлі та переробки деревини, а й розбудови рекреаційних пунктів, виготовлення власної екопродукції тощо», – зазначається у повідомленні.

 

agrotimes.ua