Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.10.2021

Уряд пропонує вдосконалити геологічне вивчення надр

Кабінет Міністрів планує вдосконалити законодавство в частині геологічного вивчення надр, аби сконцентрувати зусилля на виявленні інвестиційно привабливих об’єктів.

Відповідний проєкт закону «Про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» з техніко-юридичними правками уряд погодив на засіданні 20 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, передбачається концентрація геологорозвідувальних робіт на пріоритетних напрямах розвитку мінерально-сировинної бази; зосередження державного фінансування дослідження надр виключно на пошукових та пошуково-оцінювальних роботах з метою виявлення інвестиційно привабливих об’єктів.

При цьому подальша розвідка родовищ корисних копалин має фінансуватися надрокористувачами на умовах інвестиційного ризику.

Зі свого боку, держава забезпечує прозорі та стабільні регуляторні умови для діяльності надрокористувачів, які вкладають кошти у нарощування запасів корисних копалин та їхнє подальше видобування.

Крім того, за державою залишається проведення регіональних досліджень території України, спрямованих на розширення мінерально-сировинної бази. Зокрема, завершення геологічного картування, гідрогеологічних і еколого-геологічних робіт та ведення державних балансів і кадастрів корисних копалин тощо.

У Кабміні нагадали, що Загальнодержавна програма розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року розроблялася як продовження попередньої програми до 2010 року. Обсяги видатків держбюджету на фінансування програми становили лише 20%.

Нова редакція програми передбачає зменшення фінансування за рахунок коштів держбюджету з 26,1 млрд грн до 8,2 млрд грн. А на період 2021-2030 років – 6,3 млрд грн. Значну частину цих коштів передбачається компенсувати за рахунок продажу спеціальних дозволів на користування надрами, а також продажу геологічної інформації, створеної при виконанні програми.

 

www.ukrinform.ua