Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.12.2021

Уряд пропонує законодавчо затвердити географічні зазначення спиртних напоїв

Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону «Про географічні зазначення спиртних напоїв», який імплементує в національне законодавство вимоги Європейського Союзу в частині правової охорони географічних зазначень спиртних напоїв.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 23 грудня.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, пропонується уточнення понятійного апарату в сфері географічних зазначень спиртних напоїв. Шляхом ухвалення документу, в законодавство України буде введено визначення та запроваджено класифікацію спиртних напоїв. Також встановлюються загальні правила визначення, опису, представлення і маркування спиртних напоїв, правила використання офіційних назв спиртних напоїв, що є відправною точкою для розвитку інституту географічних зазначень спиртних напоїв.

Законопроєкт визначає, що офіційною назвою спиртного напою є назва категорії спиртних напоїв, вимогам якої спиртний напій відповідає. Для спиртних напоїв, які не відповідають вимогам жодної з 44 категорій спиртних напоїв, офіційною назвою є термін «спиртний напій».

Також документ встановлює вимоги до спирту етилового та дистилятів, які використовуються для виробництва всіх спиртних напоїв. Спирт етиловий та спиртові дистиляти для виробництва спиртних напоїв мають бути виключно сільськогосподарського походження, отримуватися із сільськогосподарської продукції.

В законопроєкті надається визначення географічного зазначення спиртного напою, окреслюється коло суб’єктів, які мають право на реєстрацію географічного зазначення спиртного напою, визначаються особливості підготовки до реєстрації географічних зазначень спиртних напоїв, зокрема особливі вимоги до специфікації спиртного напою, встановлюється процедура погодження специфікації спиртного напою.

Визначаються особливості використання та захисту географічних зазначень спиртних напоїв, а також відповідальність за порушення в цій сфері. Закріплюються правила маркування спиртних напоїв з географічними зазначеннями та використання географічних зазначень спиртних напоїв при маркуванні та представленні інших харчових продуктів.

Крім цього, законопроєкт запроваджує систему контролю географічних зазначень спиртних напоїв, зокрема контроль щодо відповідності спиртних напоїв з зареєстрованими географічними зазначеннями вимогам специфікації шляхом здійснення оцінки відповідності. Передбачається створення Реєстру органів з оцінки відповідності в сфері географічних зазначень.

Наголошується, що надалі передбачається також внесення змін до законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробі, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального», «Про виноград та виноградне вино», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

 

www.ukrinform.ua