Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.02.2024

Уряд затвердить План для Ukraine Facility у березні, – Юлія Свириденко

У вівторок, 27 лютого, Європейський парламент підтримав Регламент щодо започаткування Ukraine Facility. Програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету.

“Затвердження програми Ukraine Facility дозволить посилити нашу макроекономічну стабільність та наблизити Україну до членства в Європейському Союзі. Регламент містить остаточні умови програми, зокрема щодо Плану для Ukraine Facility, який у березні буде затверджено в Уряді та передано на розгляд Європейській комісії. Дякую нашим європейським партнерам за лідерство та непохитну підтримку України”, – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Регламент визначає напрями, форми та порядок надання фінансової підтримки для України. Так, Ukraine Facility розділена на три ключових складові:

  • перша складова – пряма підтримка державного бюджету – 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів;
  • друга складова – спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 6,97 млрд євро;
  • третя складова – технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше – 4,76 млрд євро.

Окрім того, програма передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску Ukraine Facility. Наразі Уряд спільно з європейськими партнерами працює над укладенням відповідного меморандуму, підписання якого очікується у березні.

Після врахування у Плані фінальних вимог регламенту Ukraine Facility, документ буде затверджено в Уряді та передано на розгляд Європейській комісії. Остаточне затвердження Плану з боку ЄС очікується у квітні, що дозволить Ukraine Facility повноцінно працювати.

Основою для надання бюджетної підтримки в рамках програми є План для Ukraine Facility, який передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки. Бюджетна підтримка в рамках Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ.

Відповідно до затвердженого регламенту, Україна має доопрацювати План, серед іншого врахувавши в ньому наступні умови:

  • посилити захист від кіберзагроз і стійкість до дезінформації та зовнішнього втручання;
  • посилити заходи зі сприяння гендерній рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат;
  • підвищити доступність соціальної допомоги для вразливих груп населення, включаючи ветеранів та ВПО;
  • протидіяти екологічними злочинами, в тому числі шкоді, завданих війною, та забезпечити дотримання принципу “Не завдавати значної шкоди” щодо кліматичних та екологічних цілей у воєнних та післявоєнних сценаріях;
  • посилити транскордонне співробітництво з сусідніми державами у сфері торгівлі, захисту довкілля та боротьби зі злочинністю;
  • спрямувати 20% грантових коштів в рамках першої складової програми (1,05 млрд євро) на потреби регіонів щодо відновлення та модернізації.

Підготовка Плану здійснюється Урядом за координації Міністерства економіки України у постійних консультаціях з представниками Європейської комісії, що забезпечило відповідність документа більшості вимог затвердженого регламенту на етапі попередньої підготовки. Окрім того, до створення Плану були активно залучені представники бізнесу, громадських організацій, парламенту, а також представники регіонів. Зокрема, у Плані частково або повністю враховано 133 пропозиції від представників бізнесу та 84 від громадських організацій.

Нагадаємо, План для Ukraine Facility – це технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу. План не є загальною стратегією відновлення, він охопить лише частину передбачених на наступні роки державних змін з фокусом на макроекономічне зростання.

 

www.me.gov.ua