Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.06.2023

УЗ отримає кошти від ЄС на розвиток західних прикордонних переходів

Євросоюз інвестує в розбудову залізничної інфраструктури України. Кошти надаються в рамках фінансового інструменту Connecting Europe Facility (CEF) для розвитку прикордонних переходів з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною. Про це йдеться у повідомленні пресслужби «Укрзалізниці».

Як зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко, Україна активно працює над інтеграцією своєї залізничної інфраструктури до ЄС. Реалізація низки таких проєктів розпочата, проте наразі необхідна системна підтримка міжнародних партнерів та фінансових інституцій.

«Це вперше в історії, коли ЄС безповоротно виділяє кошти на реалізацію залізничних проєктів в Україні. Ми розвиватимемо найперспективніші переходи з країнами ЄС, інфраструктура яких потребує модернізації», – зауважив Лященко.

Зокрема, кошти будуть спрямовані на розбудову пунктів пропуску з Польщею Ягодин – Дорогуськ та Мостиська ІІ – Медика. Також буде виконуватися розбудова пункту пропуску Чоп – Чєрна над Тисою/Захонь, який єднає Україну зі Словаччиною та Угорщиною. Тут планується розбудувати інтермодальний термінал та прилеглу інфраструктуру на станції Чоп. Окрім того, реконструюватимуть станційні колії 1435 мм на станціях Вадул-Сірет та Глибока-Буковинська в рамках спільних проєктів із румунською стороною.

Директор департаменту стратегії та трансформації УЗ Олег Яковенко пояснив, що співпраця з CEF є новим інструментом для України та залізниці. Під час першої участі у конкурсі на фінансування «Укрзалізниця» подавала заявку разом із сусідніми країнами, тож акцент зроблений саме на розвиток західних переходів з країнами ЄС.

«Наступна подача проєктів відбудеться вже у вересні цього року, і тут вже ми самі визначимо та запропонуємо ЄС проєкти для інвестицій. У планах – розвиток залізничних коридорів TEN-Т з євроколією 1435 мм для розвитку вантажного та пасажирського сполучення з Євросоюзом», – розповів Яковенко.

CEF – фонд ЄС, створений у 2014-му для інвестицій у транспортні, енергетичні, цифрові та телекомунікаційні проєкти. Зокрема, це основний інструмент для фінансування розвитку TEN-T.

Як повідомляв GMK Center, «Укрзалізниця» отримає $25 млн фінансування Світового банку на ремонт критичної інфраструктури та збільшення вантажоперевезень. Для реалізації гранту УЗ розпочинає співпрацю з Управлінням ООН з обслуговування проєктів – UNOPS, відповідну угоду підписали у Києві у травні.

 

gmk.center