Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.06.2022

В Академії аграрних наук прогнозують стабілізацію цін на гречку восени

Врожай гречки цьогоріч буде на рівні торішнього, а ціна на цю крупу стабілізується восени.

Таку думку висловив заступник директора з наукової роботи національного центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов, передає Укрінформ із посиланням на Національну академію аграрних наук.

Зазначається, що у 2021 році в Україні зібрали 110 тисяч тонн гречки. За прогнозом, у 2022 році врожай цієї культури може бути меншим на 10-15%.

“Наш врожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але потрібно буде дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня буде стабільність цін – на рівні 65-70 грн за кілограм крупи гречаної. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо, навіть і менше”, – прогнозує Пугачов.

За словами експерта, середньостатистичний українець споживає 3-4 кг гречаної крупи на рік. При цьому різницю між внутрішнім виробництвом і споживанням Україна раніше задовольняла за рахунок імпорту з росії, а також Казахстану.

Зараз мережі шукають нових постачальників, зокрема, російську гречку цілком може замінити польська чи литовська.

Як повідомлялося, за даними Нацбанку, у травні сирі продукти харчування здорожчали на 28,9% р/р. Відчутно здорожчали крупи, зокрема гречка і рис, унаслідок вичерпання запасів та скорочення постачань.

Станом на 9 червня аграрії засіяли гречкою 74,9 тис. га.

 

www.ukrinform.ua