Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.07.2023

В Кіровоградській області збудують шахту з видобутку літію

Менеджмент “Укрлітійвидобування” розглядав два варіанти видобутку літійвмісних руд на Кіровоградщині: відкритий (кар’єрний) та шахтний метод. “Зупинилися на шахтному, бо для нас важлива екологічна складова. Хочемо бути esg-friendly (екологічне, соціальне та корпоративне управління)” – розповів в інтерв’ю Бізнес Телеграф Денис Альошин, директор зі стратегічного розвитку “Укрлітійвидобування”.

За його словами, хоча Україна поки що не в Євросоюзі, але в компанії вірять, що країна там буде у найближчі кілька років. Тому виконує всі роботи за найвищими європейськими стандартами. Шахтний метод приносить набагато менше шкоди екології, ніж видобуток відкритим шляхом. “Шахта буде коштувати набагато дорожче інвесторам проєкту, але ми обираємо саме цей метод. Занурюватимемось приблизно на 600 метрів вглиб родовища. Другим етапом буде будівництво збагачувальної фабрики, де руду перетворюватимемо на петалітовий концентрат”, – каже Альошин.

“Укрлітійвидобування” уклало контракт з британською компанією Wardell Armstrong, яка проводитиме дослідження ESIA (Environmental and Social Impact Assessment) – це міжнародний аналог українського екологічного дослідження ОВД (оцінка впливу на довкілля). Воно потрібно для того, щоб проєкт шахти та гірничо-збагачувального комбінату зробити з дотриманням міжнародних стандартів по екології. Для цього на території майбутнього будівництва буде встановлено мініметеостанцію, збиратимуться зразки ґрунту, води тощо. Впродовж приблизно 1,5 року проводитиметься дослідження, за підсумками якого у форматі великого звіту будуть надані рекомендації та висновки як саме можна мінімізувати потенційний вплив для довкілля.

У 2017 році ТОВ “УкрЛітійВидобування” придбало спецдозвіл на розробку Полохівського літієвого родовища в Кіровоградській області. Станом на 2023 рік виконано або виконуються підготовчі роботи для будівництва шахти та збагачувальної фабрики.

З 2018 по 2021 рік проведено декілька бурових кампаній (загалом більш ніж 5000 метрів). Це дозволили зробити геологічну оцінку запасів відповідно до міжнародного кодексу JORC.

Підписано контракти на проведення Pre Feasibility Study, яке буде завершено до кінця 2023 р.

Розпочато роботи з підготовки Environmental and Social Impact Assessment Study, що займе близько 1,5 років.

На 2024 році заплановано Definitive Feasibility Study – останній етап досліджень для обґрунтування ключових технологічних та фінансово-економічних параметрів проєкту.

 

https://minprom.ua