Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.02.2020

В основі аграрної політики Мінекономіки – добробут жителів села

Під час засідання аграрного комітету Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов та заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький презентували звіт про хід і результати виконання цілей програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2019 року в аграрному напрямку, за результатом якого, звіт було підтримано комітетом.

Мінекономіки ставить перед собою амбітну ціль в рамках цілей Уряду – розвиток сильного та успішного села. Це комплексний напрямок, над реалізацією якого працює кілька відомств, у тому числі Мінекономіки.

“Для нас важливо посилити співпрацю з міністерствами, оскільки Уряд працює над спільною метою – жителі села мають отримати хороші умови життя та гідні заробітні плати. У рамках реалізації програми Кабміну спільно з народними депутатами Мінекономіки вже працює над 16 законопроектами, – розповів Тимофій Милованов. – Для нас як Міністерства важливо, щоб українці мали легальну роботу з гідною оплатою праці. Одне з наших завдань – забезпечити умови, за яких жителі сільської місцевості мають мінімальні відмінності у комфорті життя від жителів міст. Це можливо завдяки залученню прямих інвестиції в село в обсязі 10 млрд дол. США до 2024 року та створення інструментів сільського розвитку в селах, в тому числі, посилення конкурентоспроможності малих та середніх виробників”, – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Згідно з планом Уряду очікується створення 200 тисяч робочих місць на селі, збільшення кількості селянських (фермерських) господарств та малого й середнього бізнесу та наближення споживання до рівня сусідніх країн.

Розвиток аграрного сектору безпосередньо впливатиме на благополуччя сільських територій.  Уже покладено початок реалізації ключових змін для галузі, які сприятимуть детінізації ринку та зроблять державні послуги у сфері земельних відносин доступними та зручними для користувача. Існує комплекс законопроектів, які стимулюватимуть розвиток аграрного сектору, і в тому числі малих та середніх виробників. Протягом цього часу ми активно працюємо над суміжними законопроектами, які підготують сектор та населення до реформи. До 1 жовтня 2020 року ми забезпечимо доступ до фінансування, зокрема на держпідтримку вже передбачено 4 млрд грн на програму здешевлення кредитів для фермерів та 240 млн грн  на створення Фонду часткового гарантування. Також проводиться робота з унеможливлення рейдерства, передачі землі громадам, дерегуляції землеустрою, створення прозорої систем електронних аукціонів, удосконалення переважного права орендаря та запровадження моніторингу та антимонопольного контролю. Крім того, законопроектом 2178-10 передбачається створення Фонду розвитку сільських територій, кошти до якого поповнюватимуться від продажу землі.

“З 2010 року виробництво АПК зросло на 45%. Не зважаючи на високі показники галузі, ми маємо значний невикористаний потенціал. Зокрема, у порівнянні з такими країнами як Польща, Німеччина та Франція, Україна демонструє меншу додану вартість на гектар ріллі, а аграрний експорт має переважно сировинну орієнтацію. Ключ до зростання — інтеграція в глобальну економіку зі збільшенням продукції з високою доданою вартістю. Сьогодні ми маємо ресурси та всі можливості реалізувати реформи для розвитку АПК: земельні ресурси, налагоджені ринки для експорту продукції. До того ж, однією з переваг аграрного АПК є невелика зношеність основних засобів виробництва”, – коментує Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

За напрямком державної підтримки сільськогосподарських виробників у 2019 році  вдалося здійснити виплати у розмірі 4 340 млн грн для 1 667 суб’єктів господарювання та 230 тисяч фізичних осіб за основними напрямками: підтримка тваринництва (2 430 млн грн), підтримка фермерських господарств (420 млн грн), компенсація вартості техніки (640 млн грн), здешевлення кредитів (450 млн грн), підтримка садівництва (400 млн грн).

Ще однією вагомою складовою розвитку села є реформа ринку праці, яка має на меті захистити права селянина. В основі трудових відносин між роботодавцем та працівником має бути трудових договір. У сільському господарстві існує певна специфіка роботи через сезонність та інші особливості галузі, саме тому реформа дозволить забезпечити гнучкість форм працевлаштування, а головне – захистить права робітників на селі.

Мінекономіки працюватиме над тим, щоб управління сільським розвитком було доступним та зрозумілим, а можливості для малих виробників на селі з доданою вартістю були розширені. Зокрема, в рамках Всеукраїнського мережевого бізнес інкубатор 5 тисяч сільських жителів зможуть отримати дистанційне навчання за обраними напрямками для створення бізнесу.

Вагомою частиною роботи в аграрному напрямку міністерства є безпечність харчової продукції. Здоров’я і довготривалість життя українців є нашим пріоритетом. Споживач має бути захищений та впевнений в тому, які продукти та послуги отримує. Має бути забезпечений якісний контроль та необхідне матеріальне забезпечення для боротьби з фальсифікатом. Крім того, для нас важливо забезпечити якісне дитяче харчування в навчальний закладах.

Детальніше ознайомитися зі звітом можна за посиланням: http://bit.ly/2u85QZd

Джерело: Мінекономрозвиток.