Імпорт картоплі в Україну за останні два роки збільшився на 2500%, тобто у 250 разів. Крохмалю картопляного – на 700%. Про це розповів AgroPortal директор компанії «Вимал» Сергій Симоненко, пише agronews.ua.
За його словами, переважно це продукція з Білорусі. Наразі 50% українського ринку заповнено білоруським крохмалем.
100% пюре картопляного у вигляді пластівців – теж імпортоване. Сьогодні в Україні залишилася одна потужність виробництва цього товару – у Чернівецькій області, і вона вже два роки не працює. Щодо картоплі фрі, – там не набагато краща ситуація.
«Я чітко простежую економічну війну проти України в напрямку картоплярства. І це не лише імпорт. Навіть російські потужності виробництва розташовані на нашому кордоні, – говорить Симоненко. – Величезний крохмальний завод в Клімово, суперсучасні заводи з виробництва картопляного пюре в Погарі, Воронежі, Тульській області, в Міллєрово – потужний завод з виробництва кукурудзяного крохмалю. Нам треба приймати рішення: чи ми залишаємо українське картоплярство, чи ні. Галузь має піднятися зараз або вже ніколи», – говорить виробник.
Якщо Україна зараз прийме концепцію до розвитку галузі, то ще потрібно буде напрацювати ряд механізмів, які дозволять її реалізувати.
«Ці механізми мають працювати приблизно 8 років. 5 років піде розвиток картоплярства і будівництво переробних потужностей. Ще приблизно 3 роки витратять на навчання керівників та колективів новозбудованих підприємств», – пояснив виробник.