Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.10.2023

В Україні може подорожчати прохід до портів Дунаю

В Україні планують підвищити на 20% ставки лоцманського збору для дунайських портів. Відповідний проєкт вже розроблено та оприлюднено для громадського обговорення Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України. Про це йдеться у повідомленні міністерства, пише agronews.ua.

Необхідність збільшення ставок  пояснюють зростанням фінансових потреб ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) у зв’язку з умовами війни, а також різницею в оплаті послуг лоцманів, що проводять судна каналом Дунай — Чорне море та Сулінським каналом.

«Для покращення функціонування портової інфраструктури існує нагальна потреба збільшити доходи ДП «АМПУ». Із зазначеною метою пропонується підвищити на 20% установлені тарифами ставки лоцманського збору в морських портах Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ, а також плату за затримку лоцмана на судні», — говориться у повідомленні.

В міністерстві також зазначили, що через внесення зміни до меж акваторії морського порту Ізмаїл у 2022 році і включення частини річки Дунай (Кілійське гирло) від 97 км до Чорного моря, лоцманський збір за зовнішньопортове та внутрішньопортове проведення різний. Тепер для порту Ізмаїл встановлено нижчу ставку (внутрішньопортове проведення).

В міністерстві порахували, що отримується в 8-9 разів менше від цього, ніж у разі оплати за зовнішньопортове проведення. Тому пропонується внести зміни до тарифів, які передбачають справляння лоцманського збору за ставками для зовнішньопортового проведення в межах портових акваторій за лоцманське проведення до/з морських портів/морських терміналів та причалів, розташованих на річках Дунай, Південний Буг, Дніпро.

Також пропонується підняти на 20% ставки лоцманського збору за зовнішньопортове лоцманське проведення для суден, які прямують каналом Дунай — Чорне море на баровій частині гирла Новостамбульське (Бистре).

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються Управлінням морського та річкового транспорту Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури до 8 листопада 2023 року включно у письмовому та електронному вигляді.

 

agronews.ua