В Україні цього сезону можуть знищити частину врожаю черешні й інших фруктових та баштанних культур, попереджає фермер, орендар саду в Запорізькій області Галина Дрюцька.
Про це вона розповіла в коментарі “Обозревателю“.
Експерт уточнила, що черешню в Україні продають із практично 100%-націнкою. Фермер, який виростив її, отримує всього близько 15% від роздрібної ціни. За словами Галини Дрюцької, середня вартість кілограма черешні, яку вона вирощує, становить 30 гривень 20 копійок При цьому в роздрібній торгівлі з урахуванням націнок вона коштує вже близько 60 гривень за кілограм. Так, за прибутковості на рівні 30% дохід фермера в підсумковій ціні продукту удвічі менший – близько 15%.
“Малі підприємці бусиками везуть її на Київ, перепродують через двоє-троє рук, і вона доходить до споживача вже з божевільними націнками. Ми вкладаємо 30 гривень у кілограм черешні, і з них більша половина – це вкладення, прибутковість 25-30%. А посередники мають таку саму суму, не вкладаючи ні в що. Мене це обурює”, – наголосила вона.
У цьому контексті Дрюцька припустила, що, можливо, фермерам варто було б безпосередньо виходити на мережі супермаркетів для реалізації своєї продукції.
Відповідаючи на запитання, чи може ситуація з черешнею, урожай якої частково було знищено, повторитися і з іншими сезонними сільськогосподарськими продуктами, підприємиця заявила, що на це варто очікувати.
“Те саме буде відбуватися і з яблуками, і з виноградом, і зі сливою, і з іншими фруктами, які вирощуються у нас в Україні і які можуть бути реалізовані в Україні. Ті ж баштанні культури, дині, кавуни”, – попередила вона.
www.unian.ua