ДП «Держзовнішінформ» здійснює моніторинг цін на зовнішньому і внутрішньому ринках, згідно з наказом Міністерства розвитку і торгівлі України.               Інформаційно-аналітичні продукти компанії включені Державною податковою службою України до переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін.               Нормативно-правові акти

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.07.2021

В Україні можуть знищити частину врожаю черешні, яблук та винограду: названо причину

В Україні цього сезону можуть знищити частину врожаю черешні й інших фруктових та баштанних культур, попереджає фермер, орендар саду в Запорізькій області Галина Дрюцька.

Про це вона розповіла в коментарі “Обозревателю“.

Експерт уточнила, що черешню в Україні продають із практично 100%-націнкою. Фермер, який виростив її, отримує всього близько 15% від роздрібної ціни. За словами Галини Дрюцької, середня вартість кілограма черешні, яку вона вирощує, становить 30 гривень 20 копійок При цьому в роздрібній торгівлі з урахуванням націнок вона коштує вже близько 60 гривень за кілограм. Так, за прибутковості на рівні 30% дохід фермера в підсумковій ціні продукту удвічі менший – близько 15%.

“Малі підприємці бусиками везуть її на Київ, перепродують через двоє-троє рук, і вона доходить до споживача вже з божевільними націнками. Ми вкладаємо 30 гривень у кілограм черешні, і з них більша половина – це вкладення, прибутковість 25-30%. А посередники мають таку саму суму, не вкладаючи ні в що. Мене це обурює”, – наголосила вона.

У цьому контексті Дрюцька припустила, що, можливо, фермерам варто було б безпосередньо виходити на мережі супермаркетів для реалізації своєї продукції.

Відповідаючи на запитання, чи може ситуація з черешнею, урожай якої частково було знищено, повторитися і з іншими сезонними сільськогосподарськими продуктами, підприємиця заявила, що на це варто очікувати.

“Те саме буде відбуватися і з яблуками, і з виноградом, і зі сливою, і з іншими фруктами, які вирощуються у нас в Україні і які можуть бути реалізовані в Україні. Ті ж баштанні культури, дині, кавуни”, – попередила вона.

 

www.unian.ua