Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.02.2022

В Україні покращилась якість молока, в якому стані сама галузь

Молочна промисловість – одна з провідних галузей сільського господарства, яка забезпечує населення продуктами харчування. Одним з основних завдань держави є сприяння забезпечення населення безпечними продуктами харчування. Станом на сьогодні баланс молока і молочних продуктів в Україні задовольняють купівельну спроможність населення та норми споживання.

Незважаючи на складні часи, які зараз переживає молочна галузь, багато переробних підприємств не відмовляється від нього, оскільки збут молока є джерелом систематичного надходження готівкових коштів протягом календарного року.

На початок 2022 року в усіх категоріях господарств налічувалось 2689,4 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 998,5 тис. голів.

Чисельність поголів’я корів в усіх категоріях господарств становила 1563,3 тис. голів, з них 422,1 тис. голів – у сільськогосподарських підприємствах.

Попри незначне зменшення поголів’я корів у промисловому секторі (- 0,4 % до минулого року), щорічно спостерігається динаміка до покращення їх продуктивності. Ще в 2014 року у сільськогосподарських підприємствах середня продуктивність корів складала трохи більше 5000 кг молока. У 2017 році цей показник склав 6000 кг молока, а у 2021 році надоєно понад 6500 кг на корову.

У 2021 році усіма категоріями господарств вироблено 8 719,1 тис. тонн молока, з них сільськогосподарськими підприємствами – 2 750,4 тис. тонн.

На переробні підприємства надійшло 3197,8 тис. тонн молока сирого, в тому числі у підприємств закуплено 2477,9 тис. тонн молока (77 % від загального обсягу надходження). Якість молока, що надійшла на переробку від підприємств покращилась для ґатунків «екстра» і «вищого».

Підтримка переробки молока за рахунок надання доступу до дешевшого природного газу власного видобутку

Різке подорожчання газу для підприємств харчової промисловості могло спричинити непоправні наслідки. Тому, щоб запобігти значному здорожчанню продуктів, наприкінці 2021 року постанову Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» було доповнено новим пунктом 4111. Таким чином установлено на період дії карантину, але не довше ніж до 30 квітня 2022 р., граничний рівень постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди) до ціни природного газу власного видобутку (без врахування рентних платежів) на рівні не більше 24 відсотків для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема, виробництво продовольчих товарів, за затвердженим Мінагрополітики та оприлюдненим на його офіційному веб-сайті переліком.

Торговельна надбавка за постачання природного газу власного видобутку для задоволення потреб зазначених суб’єктів господарювання встановлюється на рівні не вище 1 відсотка.

Мінагрополітики наказом від 05.01.2022 № 3 (зі змінами) затвердило Перелік суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема, виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість, та оприлюднило його на офіційному веб-сайті Міністерства.

Подані заявки за потребами пільгового газу для підприємств оприлюднено на сайті Мінагрополітики на Дашборді.

За наявною інформацією, потреба газу на перероблення молока для 38 підприємств у лютому становила 2,77 млн м3.

За прогнозними розрахунками, загальна економія для зазначених суб’єктів господарювання склала у лютому близько 44,3 млн. грн. Програма підтримки продовжить діяти у наступних місяцях.

Державна підтримка

На сьогодні галузь тваринництва потребує суттєвої державної підтримки. У 2021 році для підтримки сільськогосподарських товаровиробників у державному бюджеті було закладено 4 665,0 млн гривень.

На державну підтримку розвитку тваринництва спрямовано 1 609,6 млн грн, з яких 630 млн грн для підтримки скотарства та виробництва молочної продукції. А саме:

  • виплачено 100,0 млн грн 229 суб’єктам господарювання за приріст поголів’я корів власного відтворення кількістю 10,0 тис. голів;
  • спрямовано 347,5 млн грн для здешевлення придбання 11,9 тис. голів племінних телиць, нетелів, корів та 404,0 тис. доз репродуктивного матеріалу великої рогатої худоби;
  • перераховано 25 суб’єктам господарювання близько 180 млн грн для відшкодування вартості будівництва та реконструкції 43 об’єктів для утримання великої рогатої худоби та 1 сироварні.

В рамках підтримки розвитку фермерських господарств було сплачено 57,6 млн грн дотації за утримання корів такими господарствами.

Враховуючи вектор на середньострокове планування, підтримка більшості напрямів, що діяли у минулому році буде продовжена, тобто:

  • якщо суб’єкт господарювання збільшив поголів’я корів за рахунок власного відтворення, то він матиме змогу отримати дотацію в розмірі до 30000 гривень за одну наявну прирощену голову корови;
  • у разі купівлі для подальшого відтворення племінних тварин або репродуктивного матеріалу відшкодовуватиметься до 80 % їх вартості, але не більш як 50 400 гривень за одну голову та 160/480 гривень за одну дозу репродуктивного матеріалу;
  • після завершення будівництва або реконструкції об’єкта для утримання великої рогатої худоби або ж переробки молочної продукції та введення його в експлуатацію виплачуватиметься відшкодування до 50 % його вартості (сільськогосподарським кооперативам в розмірі до 70 % вартості);
  • у разі утримання корів фермерським господарством йому виплачуватиметься дотація у розмірі 5000 гривень за голову.

Сьогодні сектор АПК посідає одну з ключових позицій в економіці України. Аграрна галузь дає роботу офіційно півмільйона українців. Ключовими міжнародними торговельними партнерами України залишаються ЄС, Азія та Африка. 34 % аграрного експорту спрямовуємо до Європи. На сьогодні галузь потребує держпідтримки у значно більших обсягах, і наразі Мінагрополітики спільно з іншими членами уряду шукають джерела наповнення бюджету для забезпечення підтримки розвитку скотарства.

 

minagro.gov.ua