Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.10.2023

В Україні потрібно побудувати ще 5 молокоперобних підприємств

У довгостроковій перспективі в Україні залишиться 80-90 молокопереробних підприємств, бо 112 – забагато для вітчизняної молочної галузі. На це знадобиться 500 млн євро інвестицій.

Про це голова ради директорів «Спілки молочних підприємств України» Вадим Чагаровський заявив на Всеукраїнському практичному форумі «Молочна ферма: важливо втримати собівартість», який відбувся вчора у Львові.

Також він наголосив, що більшість переробних підприємств потребує модернізації.

«Ось у вересні з’явилася програма, за якою 150 млн грн кредитів може брати переробне підприємство. Гадаю, що це матиме позитивні наслідки для молочної галузі», – вважає Вадим Чагаровський.

Нині на перероблення надходить лише 50% виробленого молока. Виробництво молочних продуктів у 2022 році скоротилося на 22%. За  його твердженням, менше молокопереробних підприємств офіційно показували свою діяльність.

«10 компаній переробляють понад половину обсягів молока. Вже сформувалися великі гравці, які, на моє переконання, нарощуватимуть свою вагу», – додав експерт.

Довгострокова стратегія розвитку молокопереробки також передбачає збільшення виробництва молочних продуктів на внутрішній ринок до 7 млн тонн, а їхнього експорту – до 1 млн тонн у перерахунку на молоко.

«Ми очікуємо будівництво п’яти нових молокопереробних підприємств: з виробництва дитячого харчування, сироробного, для експорту, ще двох – для покриття потреб внутрішнього ринку. Реалізація таких проєктів потребує близько 1 млрд євро інвестицій», – зазначив Вадим Чагаровський.

На думку експерта, в Україні назріває побудова вертикально інтегрованого виробника молочних продуктів.

«Уже є виробники молока, які мають понад 100 тонн сировини і замислюються над тим, аби будувати переробні підприємства», – зауважив він.

 

 

agrotimes.ua