Опубліковано 12.06.2019

В Україні представили концепцію розвитку аграрного сектору

В рамках ХХХІ Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» відбувся форум АПК «Концепція розвитку агарного сектору України» за участі в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої, представників громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум».

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Під час заходу відбулося презентація та експертне обговорення ініціативи «Всеукраїнський аграрний форум» щодо розвитку аграрного сектору України. Зокрема, нова стратегія повинна забезпечувати гармонійний розвиток господарств всіх розмірів та організаційних форм, конкурентоспроможність на міжнародних ринках, зниження вартості матеріально-технічних ресурсів і витрат на логістику, розвиток сільських територій за рахунок сплати аграріями податків у місцеві бюджети, стимулювання до об’єднання малих і середніх с/г підприємств у кооперативи.

Пропозиції Концепції спрямовані на:

– розвиток сільських територій – передача земель с/г призначення в управління місцевих громад (у 2018 році 1,45 млн га с/г земель передано у власність 646 ОТГ), розширення повноважень і можливостей громад з розвитку бізнесу для збільшення податкових надходжень (понад 60% внесків у бюджети місцевих громад зроблені с/г підприємствами), скорочення можливостей для податкової конкуренції між різними громадами;

– розвиток ринку – стимулювання просування продукції (логістика, промоційні заходи), укрупнення маркетингової діяльності виробників – розбудова с/г кооперації, підтримка подолання «зовнішніх шоків» та критичних галузей;

– розвиток земельних відносин – підтримка с/г виробника на момент запуску ринку землі в можливості довгострокового користування с/г землями, гарантування права користування земельними ділянками, непорушність прав користування землею якщо орендарі виконують свої зобов’язання;

– покращення фінансового середовища, зокрема, продовження виділення мінімум 1% від валової продукції на підтримку до 2030 року з можливим збільшенням;

– удосконалення аграрного устрою – забезпечення продовольчої та економічної безпеки через стимулювання діяльності різних за розмірами форм господарювання, зокрема, малі форми є більш мобільними і лабільними в разі настання кризи, середні – забезпечують внутрішній попит і частково експорт, великі – драйвери експорту.

– виробникам – забезпечення рівних прав і обов’язків всіх суб’єктів господарювання на принципах сталого розвитку, зниження вартості матеріально-технічних ресурсів і витрат на логістику тощо;

– споживачам – підвищення якості та безпечності с/г та продовольчої продукції, сприяння диверсифікації продукції, що відповідає запитам споживача (нішеві продукти, органіка), повна відкритість та поінформованість про якість продукції.

Поставити запитання