Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.05.2022

В Україні прогнозують дефіцит ємностей для зберігання зерна

В Україні перехідні залишки на кінець сезону-2021/2022 і сумарний валовий збір зернових та олійних культур в 2022 році можуть становити 77,2 млн тонн при орієнтовно доступних 60,9 млн тонн ємностей для зберігання.

Про це, як передає Укрінформ, заявляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

“Згідно з даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2022 р. загальна потужність зберігання в країні становила 75 млн тонн, включаючи 30,5 млн тонн потужності підприємств, що займаються переробкою та зберіганням, і 44,5 млн тонн – безпосередньо у сільгоспвиробників. Враховуючи потужності в областях з активними бойовими діями, доступними можна вважати лише 60,9 млн тонн ємностей для зберігання. Таким чином, перехідними залишками поточного сезону залишаться заповненими 35% доступних потужностей зерносховищ”, – йдеться у повідомленні.

За оцінками аналітиків ІА «АПК-Інформ», з урахуванням поточних темпів експорту, внутрішньої переробки та втрат за результатами 2021/2022 МР в Україні можуть сформуватися перехідні залишки зернових та олійних культур на рівні 25,1 млн тонн, що в 4,2 рази перевищує показник попереднього сезону і не дозволить вивільнити суттєву частку ємностей зерносховищ для приймання нового врожаю. Якщо врахувати втрати зернових вантажів, що залишилися в портах та у пошкоджених сховищах у регіонах, де ведуться активні бойові дії, то рівень перехідних залишків на кінець сезону-2021/2022 можна оцінити у 21,3 млн тонн.

Сумарний валовий збір зернових та олійних культур в Україні в 2022 році аналітики ІА «АПК-Інформ» прогнозують на рівні 55,9 млн тонн.

Таким чином, дефіцит ємностей для приймання нового врожаю оцінюється на рівні 16,3 млн тонн. При цьому темпи посівної кампанії та агрокліматичні умови сприяють підвищенню прогнозів виробництва зернових та олійних культур в Україні, що ще більше ускладнюватиме ситуацію без належної реалізації наявних запасів.

Як повідомлялося, у британській розвідці вважають, що російське вторгнення значно підірвало українське сільськогосподарське виробництво і цьогорічний урожай зернових в Україні, ймовірно, буде приблизно на 20% нижчим, ніж у 2021 році, через скорочення посівних площ.

 

www.ukrinform.ua