Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.06.2021

В Україні прогнозують рекордний за 10 років обсяг форвардів на врожай

Значну частину майбутнього експортного потенціалу зернових України складають форвардні угоди. Як прогнозують експерти, цьогоріч буде рекордний за останні 10 років обсяг законтрактованого майбутнього врожаю. Про це заявив Микола Горбачов, президент «Української Зернової Асоціації» (УЗА) у матеріалі «Врожай зернових 2021: прогнози, ціни, перспективні ринки збуту та аналіз форвардних угод» на AgroPolit.com.

За його словами, сумарні збитки трейдерів за минулий рік по форвардним дефолтам оцінюються ринком від $80 млн до $100 млн.

«Більшість дефолтних контрактів «відмили» за допомогою вошауту (wash out – компенсація різниці контрактної вартості зерна і поточної ринкової ціни необхідного обсягу, –Ред.). Є частина контрактів, які зараз знаходяться в судах але, разом з тим, всі гравці доклали зусиль, щоб форвардний механізм продовжував працювати. Сьогодні ми оцінюємо обсяг форвардних контрактів навіть вище за минулорічний», – прокоментував ситуацію Микола Горбачов.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко також відмітив, що сьогодні відбувається неабияка активність на форвардному ринку.

«Це мене навіть трохи дивує, адже минулого року ми мали величезні проблеми саме з використанням цього інструменту: ті, хто втратив урожай і не мав страховки по ньому, не мали можливості виконувати свої зобов’язання. У певних випадках було навіть таке, що аграрії не повертали отримані кошти, бо не могли отримати їх у банках, щоб компенсувати попередню плату, яку отримали від трейдерів. Наразі, навіть зважаючи на вищеописані проблеми, ми бачимо, що у поточному сезоні досить активно укладаються угоди в форматі форвардних контрактів. Це свідчить про те, що трейдери, оцінивши ризики, покладаються на високу вірогідність того, що погодні умови не створять глобальних проблем цього року. Хоча 100% впевненості, звісно, у цьому питанні не існує», – прокоментував ситуацію Леонід Козаченко.

 

kurkul.com