Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.07.2022

В Україні розглядають можливість створення міжнародного резерву зерна

Одним із можливих варіантів, який допоможе нашим аграріям збути минулорічне зерно, а також зберегти збіжжя 2022 року, є створення в Україні міжнародного резервного фонду агропродукції.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, передає Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

«Йдеться про те, що наші партнери викуплять в українських аграріїв зерно, а держава зі свого боку гарантуватиме його збереження та вивезення після розблокування портів. У такому випадку дуже важливо зараз вирішити, де буде зберігатися це зерно. Адже восени ми можемо стикнутися із значним дефіцитом площ – орієнтовно не вистачатиме сховищ для 15 млн тонн продукції», – зазначив народний депутат.

За його словами, аби уникнути цього, опрацьовуються кілька ініціатив: зареєстрований законопроєкт щодо скасування мит на імпорт рукавів, мішків для тимчасового зберігання та відповідного обладнання. Також розглядається варіант допомоги міжнародних партнерів у будівництві підлогових зерносховищ.

«Ми розуміємо, що темпи експорту через блокування портів поки удвічі менші, ніж були до війни. А це у свою чергу впливає на роботу аграріїв, які хвилюються, що не матимуть чим платити зарплати працівникам, пайовикам та засіятися восени. А тому шукатимемо усі можливі варіанти, аби підтримати аграріїв і забезпечити продовольчу безпеку України та світу”, – підсумував Гайду.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня підписано угоду, в рамках якої буде здійснюватися вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

 

www.ukrinform.ua