Наразі не існує чіткого єдиного стандарту для виробництва первинної продукції бджільництва. В Україні стандарт якості визначає лише ДСТУ, також є вимоги стосовно безпечності, є стандарти з органічного виробництва, HALAL, але специфічного стандарту з виробництва меду немає ні у нас, ні у світі. Про це йдеться у матеріалі на Kurkul.com.
Наразі команда GLOBAL G.A.P Україна взяла на себе ініціативу створення інтегрованого локального стандарту на мед. Він включатиме не лише вимоги до якості й безпеки меду, але і до виконання робіт, на пасіці в тому числі.
«Виготовлення українського локального документа — перша сходинка у підйомі до стандарту світового рівня. Якщо країна покаже, що у виробників є бажання до сертифікації і діє локальний стандарт, то з великою вірогідністю його приймуть як міжнародний великий стандарт, який можна буде застосовувати в усьому світі», — зазначив фахівець із впровадження стандартів, провідний аудитор систем менеджменту якості Андрій Гармаш.
У матеріалі зазначається, що з інтегрованим локальним стандартом на мед пасічнику буде простіше реалізовувати свою продукцію через торговельні мережі.
Окрім виходу на торговельні мережі, від локального інтегрованого стандарту на мед пасічник отримає:
Деталі шукайте у матеріалі за посиланням.