Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.05.2019

В Україні створено кращий в світі 3D-принтер, який друкує з будь-яких металів

Найдорожчі і складні 3D-принтери – це принтери, які друкують металеві вироби. Це пов’язано з використанням в них ітербієвих лазерів і цілого ряду складної автоматики, і вартість таких принтерів обчислюється мільйонами євро. Але, українські вчені створили 3D-принтер більш високого рівня і в десятки разів дешевше.

Про це пише сайт ProfiDom.com.ua.

Вітчизняні конструктори з Дніпра створили високоточний 3D-принтер, який уміє друкувати деталі високої складності практично з будь-яких металів і сплавів. Надруковані вироби можна використовувати в будівництві, медицині, авіа- і ракетобудуванні, автомобілебудівних галузях і т.д.

Український принтер, як стверджують розробники, дозволяє в десятки разів знизити вартість друку, підвищити якість виробів, а головне – зробити технологію доступною українському бізнесу, дрібним виробництвам і незалежним конструкторам.

Засновник компанії ALT (Additive Laser Technology), яка була заснована влітку 2018 року, Сергій Аджамський каже, що в світі існує всього декілька компаній-гігантів – General Electric, EOS, DMG, які володіють даною технологією друку з металів. Вартість їх 3D-принтерів обчислюється мільйонами євро, використання стороннього сировини (металевого порошку) обмежена виробником, а передача технології заборонена. Все це обмежує масове використання 3D-друку металами.

Його команда розробила власну технологію 3D-друку і зібрала принтер – дешевше і практичніше. На відміну від аналогів, 3D-принтери ALT дозволяють працювати з будь-якими металами і навіть металевими сплавами, які можна готувати прямо під час друку, поєднуючи різні порошки.

При цьому, найдешевший аналог в Європі коштує від 500 000 USD. Принтер ALT можна купити трохи більше ніж за 100 000 USD. При цьому українське обладнання більш компактно і споживає менше потужності.

Працює принтер методом пошарового лазерного плавлення і дозволяє виплавити елемент практично будь-якої складності. Деталі друкують з жароміцного сплаву нікелю з хромом (Inconel 718) і алюмінієм. Також, почали освоювати друк з титану і бронзи. А взагалі машини дозволяють друкувати з будь-яких матеріалів, в тому числі і з дорогоцінних металів, стверджує С.Аджамскій.

Джерело: ProfiDom.com.ua