Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.10.2020

В Україні вироблятимуть електронний антисептик, який вбиває 99% бактерій.

В Україні планують запустити серійне виробництво електронного антисептика – санітайзера IOON, який на основі води і срібла вбиватиме 99% усіх бактерій і вірусів. Про це повідомляє zaxid.net.

Зазначається, що пристрій розробили харківські вчені з Інституту мікробіології й імунології імені Мечникова. Перші партії таких пристроїв почнуть випускати вже в листопаді 2020 року.

«Вдалося домовитися з вітчизняними виробниками, і проєкт буде суто українським. Пластикову частину робитиме одеський завод, а електроніка та кінцеве складання – за Черніговом. Виробництво невеликими партіями почнеться у листопаді. Перша партія буде від 100 до 500 штук – у залежності від того, скільки отримаємо попередніх замовлень, які вже можна робити», – розповів один з розробників і керівник проекту IOON Андрій Мануйлов у коментарі «Укрінформу».

Вперше про портативний пристрій, який згодом назвали IOON, стало відомо в грудні 2019 року. Його технологія заснована на цільовому синтезі тривалентного срібла AgO+, воно легко реагує з іншими зарядженими частинками. Тривалентний оксид срібла руйнує бактеріальну або вірусну оболонку, порушує обмін речовин і процеси поділу (розмноження) мікробів, нагадує Мануйлов.

Беручись за розробку, вчені прагнули створити такий антисептик, який діяв би дуже швидко і потім просто зникав після розпилення, перетворюючись на воду, не був токсичним, убивав більшість бактерій і до якого бактерії не змогли б адаптуватися.

Запуску виробництва передувала тривала робота впродовж останнього року. Команда стартапу виграла грант у 25 000 доларів від Ukrainian Startup Found та отримала менторську підтримку від Polish-Ukrainian Startup Bridge та EO Business Incubator.

На платформу Kickstarter (сайт фінансування творчих проектів за схемою краудфандингу) розробники виходять із ціною 79 доларів за один санітайзер. Для українського покупця ціну обіцяють нижчу, але наразі вона формується.

Розробники повідомили, що на теперішній стадії пристрій тримає заряд три-чотири дні, якщо його використовувати від восьми до десяти разів на день.