Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.05.2021

В Україні запрацював Центр компетенцій «Дія. Відкриті дані»

В Україні презентували Центр компетенцій «Дія. Відкриті дані» – онлайн портал для роботи та навчання з відкритими даними. Він стане основним джерелом інформації та комунікації у сфері відкритих даних та сприятиме покращенню позиції України в міжнародних антикорупційних рейтингах. Про це повідомили під час Всеукраїнського форуму «Україна 30».

Відкриті дані – це інформація, яку має публікувати держава у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитному форматі. Бюджет громади, показники забруднення води, рух громадського транспорту, перерахування бюджетних коштів лікарням – ці та інші дані є у володінні держави і є корисними для громадян, а тому мають бути відкритими.

Такі дані є важливим компонентом цифрової трансформації держави: вони мінімізують корупцію, допомагають контролювати роботу державних органів, покращувати державні сервіси та створювати нові послуги та продукти.

Портал «Дія. Відкриті дані» пропонує низку можливостей як для держорганів – розпорядників даних, так і для ІТ-спеціалістів, представників бізнесу, громадських організацій, стартап-спільноти та звичайних користувачів:

  • Навчальні програми для чотирьох категорій користувачів. Охочі зможуть визначити свій рівень знань і скористатися запропонованим планом розвитку, який включає, зокрема, онлайн і оффлайн навчання для підвищення рівня грамотності.
  • Сервіси на основі відкритих даних для вирішення щоденних проблем. Перевірити забудовника під час купівлі житла, підготуватися до спорів у суді, дізнатися рівень забрудненості водойм чи знайти дешевші аналоги ліків – в усьому цьому можуть допомогти відкриті дані. Усі сервіси структуровані за сферами та потребами користувачів.
  • Дослідження щодо оцінки та аналізу впливу відкритих даних для вирішення суспільних проблем.
  • Комунікація між спільнотою та збір пропозицій від громадськості щодо формування загальнонаціональної політики у сфері відкритих даних.
  • Новини та найбільш повна інформація про відкриті дані.

Також під час форуму презентували оновлений Єдиний державний вебпортал відкритих даних, на якому державні органи публікують інформацію у форматі відкритих даних. Його особливістю є запуск чат-бота (Telegram: @DataGovUa_bot), що допоможе удосконалити комунікацію між Мінцифрою та користувачами відкритих даних. Крім того, найближчим часом в чат-боті можна буде налаштувати сповіщення щодо оновлення вибраних наборів даних, а також зв’язатися з оператором, якщо користувач не знайде відповідь на своє запитання.

Реалізувати роботу «Дія. Відкриті дані» та оновленого держпорталу відкритих даних допомагає проект USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», що фінансується Урядами США та Великої Британії.

Сьогодні на Єдиному державному вебпорталі оприлюднено понад 36 тисяч наборів даних у різних галузях, а за 4 місяці 2021 року його відвідало вже 700 тисяч користувачів. Це свідчить про високий інтерес та затребуваність відкриття даних серед суспільства, бо тільки сервісами на основі відкритих даних користуються до 5 мільйонів українців щомісяця.

Створення Центру компетенцій у сфері відкритих даних має на меті підвищити рівень грамотності розпорядників і користувачів, а також збільшити кількість якісних наборів даних та використання сервісів. І у такий спосіб отримати максимальну користь від відкритих даних для населення. Таке рішення є ще одним кроком наближення України до амбітної мети – за три роки увійти у топ-3 країн-лідерів у сфері відкритих даних та досягти статусу однієї з найпрозоріших держав світу.

Нагадаємо, уже сьогодні Україна – одна з лідерів за темпами розвитку сфери відкритих даних у Європі. У 2020 році Україна вперше взяла участь в європейському рейтингу відкритих даних Open Data Maturity Report, посіла 17 місце і також увійшла до переліку країн, що швидко розвиваються. Україна продемонструвала рівень зрілості сфери відкритих даних на рівні 84%, при цьому середній показник зрілості сфери у Європі становить 78%.

 

www.kmu.gov.ua