Вартість великоднього кошика в 2021 році, з урахуванням середніх цін в Україні станом на березень, становитиме близько 780 грн, що на 160 грн, або 25,8% дорожче, ніж минулого року, коли мінімальний набір великодній продуктів коштував 620 грн, повідомив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.
Як повідомляє прес-служба ННЦ “Інститут аграрної економіки” в понеділок, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – становитиме близько 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже “її ціна залежить від складових та оздоблення випічки”.
“Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу COVID-19”, – зазначив Лупенко.
За розрахунками науковців, окрім паски, до великоднього кошика входять також яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сир, хрін і сіль, які також подорожчали порівняно з минулим роком.
“Неочікувано дорогого складовою святкового кошика 2021 року стали яйця – 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року”, – йдеться в повідомленні.
У ньому зазначено, що традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн (230-305 грн за 1 кг) і буженина (0,5 кг) – 135 грн із розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому в Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%. Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90-132 грн за 1 кг
“Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн (200-268 грн за 1 кг) і вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн (180-230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно в 58 грн (100-120 грн за 1 кг). Ціна хріну (250 г) – 14 грн, тобто залишилася на рівні минулого року – 10-15 грн і залежить від виробника і смакових складових”, – повідомляють у ННЦ.
Там додають, що в разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими – помідори, огірки, яблука, червоне вино – його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн, або на 20,2%, більше за вартість кошика такого самого складу в 2020 році.
“Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина. Порівняно з 2020 роком ціна яблук зросла на 42,9% і становить 10 грн за 0,5 кг (15-28 за кг). Середня ціна в Україні на овочі залишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) – 25 грн (45-60 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) – 28 грн (50-70 грн)”, – йдеться в повідомленні.
У ньому уточнюється, що за пляшку церковного вина “Кагор” у середньому доведеться заплатити 120 грн (80-135 грн за пляшку).
“Певна частина українців зазнала відчутних фінансових втрат в умовах карантинних заходів і змушена економити, зокрема на підготовці до Великодня. Передусім це можливо за рахунок найбільш дорогої частини великоднього кошика – домашньої ковбаси, буженини, сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продуктів у кошику. Водночас загальна вартість великоднього кошика становить 6-7% середньомісячної заробітної плати рядового українця та 20-22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян”, – повідомляють науковці.
Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” розрахував вартість великоднього кошика в 2021 році на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках і в супермаркетах у середньому в регіонах на 1 квітня 2021 року.
ua.interfax.com.ua