Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.11.2023

Верховна аудиторська палата Польщі звинуватила польський уряд у “зерновій кризі” через експорт українського зерна

Верховна аудиторська палата Польщі (Najwyższa Izba Kontroli, NIK) завершила розслідування щодо неконтрольованого імпорту зернових з України за період від початку січня 2022 року до кінця серпня 2023 року й назвала причиною зернової кризи “неефективні дії та рішення польського уряду”, повідомило польське видання Rzeczpospolita.

“Реалізація завдань, пов’язаних з імпортом і торгівлею зерном і ріпаком з України, не була надійною й ефективною”, – наводить видання фінальний звіт NIK.

Зазначено, що імпорт пшениці зріс із 3,1 тис. тонн 2021 року до 523 тис. тонн 2022 року, кукурудзи – з 6,2 тис. тонн до 1,85 млн тонн, ріпаку – з 86 тис. тонн до 662 тис. тонн.

За період аудиту 541 компанія імпортувала до Польщі 4,3 млн тонн зернових та олійних культур на суму 6,2 млрд злотих. Найбільшу кількість зерна та ріпаку імпортувала компанія з Мазовецького воєводства, що здійснює перевалку та реалізує сільськогосподарську продукцію. Вартість цього імпорту перевищила 0,5 млрд злотих. Серед інших компаній з першої десятки імпортерів (на загальну суму 2 млрд злотих) п’ять також базуються в Мазовії, а решта займається торгівлею зерном, виробництвом олії, птахівництвом і свинарством у Люблінському, Поморському, Куявсько-Поморському та Малопольському воєводствах.

“Коли почали наростати тривожні сигнали про неконтрольований приплив зерна, влада применшила значення проблеми. За словами (колишнього – ІФ-У) міністра сільського господарства Генрика Ковальчика, “українське зерно не наповнює польський ринок і не становить загрози для польських фермерів”, – зазначили у виданні.

У польському відомстві впевнені, що ексміністр, закликаючи фермерів не продавати зерно й ріпак, посилив хаос на ринку і ввів їх в оману обіцянкою високих цін, які в другому півріччі 2022 року зростатимуть. Оцінка ситуації міністром сільського господарства була неправильною й не була підкріплена даними та аналізом, які дали б змогу прогнозувати подальший розвиток ситуації.

Тільки в грудні 2022 року ексміністр сільського господарства повідомив Європейську комісію про “зернову кризу”. У результаті лише у квітні 2023 року Польща подала заявку ЄК про відновлення мит на українські зернові. У середині 2023 року було запроваджено заборону на ввезення сільгосппродукції з України, йдеться у звіті.

“Ситуація, що виникла через надмірний імпорт зерна, показала, що не розроблено жодних інструментів протидії дестабілізації польського аграрного ринку. Сільськогосподарській політиці, позбавленій планування та аналізу ринку, не вистачало довгострокових і далекоглядних дій”, – наголошується у звіті Верховної аудиторської палати Польщі.

ua.interfax.com.ua