Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.08.2023

Верховна Рада підтримала реформу державного матеріального резерву

Верховна Рада України на засіданні 9 серпня ухвалила реформу державного резерву, підтримавши в другому читанні та в цілому урядовий Проєкт Закону про державні резерви (№9079). За законопроєкт проголосували 255 народних депутатів.

«Реформа держрезерву – стратегічно важливе для нашої держави рішення. Ми докорінно змінюємо самі підходи до державних резервів, до принципів їх формування та зберігання. Замість фактично ще радянської системи держрезервів, що залишилася нам у спадок та довела свою повну неспроможність, буде створено сучасну – гнучку, раціональну та ефективну. Яка відповідатиме реаліям та буде краща навіть за системи, що працюють в західних країнах. Ми врахували всі помилки та негативний досвід в роботі системи в попередні десятки років. І зробили все, щоб позбутися притаманних старій системі недоліків. Особлива увага приділена посиленню контролю за державними матеріальними резервами, прозорості процесів спроможності швидко ухвалювати рішення під час кризових ситуацій», – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Серед ключових змін, що запроваджуються з ухваленням Закону про державні резерви:

  • Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.

Держматрезерв складатиме  сировина, промислові та продовольчі товари, ліки, паливно-енергетичні та матеріально-технічні ресурси тощо, призначені для використання у мирний час, а також в особливий період. Відповідати за формування, зберігання і т.ін. держматрезервів буде центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері держрезервів.

Держмобрезерв – матеріальні цінності, призначені для використання лише в особливий період. Запаси держмобрезерву спрямовуватимуться на виробництво військової техніки, промислової продукції та продовольства, відновлення інфраструктури. Відповідальними за формування та зберігання держмобрезервів будуть органи влади, яким встановлено мобілізаційні завдання.

  • Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших органів держвлади. Це, зокрема, підвищить ефективність взаємодії між ними, дозволить уникнути  практики дублювання функцій в частині створення запасів матеріальних цінностей, забезпечить можливість швидкого реагування держави у кризових ситуаціях.
  • Запаси державного резерву можуть зберігатися на потужностях приватних операторів ринку, в тому числі за кордоном. Такий підхід посилить безпеку резервів через диверсифікацію місць зберігання.
  • Запроваджується інститут резервування: виробники на підставі відповідного договору будуть зобов’язані резервувати частину своєї продукції у якості держрезервів та за вимоги надавати її державі.
  • Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву буде здійснюватися виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.
  • Буде створено єдиний реєстр державних резервів – захищена автоматизована база даних. База дозволить в автоматичному режимі вести облік резервів, контролювати терміни придатності і т.ін.
  • Запроваджується обов’язкове страхування матцінностей держрезервів, розміщених на відповідальне зберігання та резервування в межах України. Виконання своїх зобов’язань, зокрема, по відповідальному зберіганню чи резервуванню нерезидентами, забезпечуватиметься міжнародною банківською гарантією.
  • Посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження і т.ін.

Окрім того, законом впроваджуються механізми, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей, у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.

Закон набуде чинності після підписання Президентом України та через 3 місяці після опублікування.

 

me.gov.ua