Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.10.2019

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про концесію

3 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект “Про концесію”, покликаний вдосконалити правову базу регулювання концесійної діяльності із врахуванням кращого міжнародного досвіду.

Про це повідомляється на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

“Концесія визнана в світі як надійний та ефективний інструмент залучення інвестицій для реалізації масштабних інфраструктурних проектів. Завдяки цьому механізму були побудовані третій Стамбульський аеропорт, Євразійський тунель, тунель під протокою Ла-Манш, міст Віадук Мійо, у Анкарі побудована лікарня Білкент, яка є другою за величиною у світі. При цьому передані в концесію об’єкти, зокрема новостворені, належатимуть саме державі”, – відзначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Як відомо, концесія є найпоширенішою формою державно-приватного партнерства (ДПП). Суть її полягає в тому, що держава, залучаючи приватні інвестиції, передає існуючі об’єкти, якими вона володіє, приватному бізнесу з метою їх модернізації і створення нової інфраструктури, забезпечуючи надання якісних суспільно значущих послуг.

Ухвалений законопроект вдосконалює правове регулювання концесійної діяльності для реалізації якісних, масштабних проектів на умовах концесії, що відповідатимуть міжнародній практиці, і передбачає систематизацію чинних законів України, що регулюють здійснення концесійної діяльності; гармонізацію законодавства про концесії із законодавством про ДПП; імплементацію кращого міжнародного досвіду реалізації концесійних проектів; усунення неточностей та правових колізій, які були виявлені під час практичного застосування діючих законів України у сферах державно-приватного партнерства та концесій.

Документ вносить зміни до 25 законодавчих актів України з метою усунення бар’єрів для реалізації концесійних проектів.

“Новий законопроект про концесію відкриває нові можливості для співпраці держави та бізнесу. Ухвалення законопроекту є потужним сигналом міжнародним та внутрішнім інвесторам, що Україна відкрита до співпраці в рамках реалізації проектів державно-приватного партнерства, які мають потужний потенціал стати одним із локомотивів економічного зростання української економіки”, – прокоментував ухвалення законопроекту заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитро Романович.