Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.07.2022

Відновлення НПЗ та видобуток газу: Галущенко презентував план розвитку енергетичної галузі

Міністр енергетики Герман Галущенко презентував міжнародним партнерам та представникам бізнесу бачення розвитку енергетичної галузі України.

Презентація відбулася під час економічного форуму в Лугано (Швейцарія), який відбувся у рамках міжнародної конференції з відновлення України, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо про відхід від вуглецю і забезпечення безвуглецевої енергетики. Ми хочемо бути 100% карбононейтральними і знаємо, як це зробити у майбутньому», – наголосив Галущенко.

Серед джерел заміщення вуглецевої енергетики міністр назвав атомну енергію, яка займає до 60% виробництва електроенергії. Він нагадав, що НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse підписали угоди на будівництво дев’яти нових реакторів та добудову Хмельницької АЕС.

Галущенко також розповів про плани розвитку відновлюваної енергетики. Так, уряд розраховує на будівництво 5-10 ГВт сонячних та вітрових електростанцій до 2026 року.

Крім того, є проєкти для будівництва гідроакумулюючих станцій. «Ми нещодавно підписали проєкт будівництва водосховищ. Ми говоримо про 200 МВт для гідроакумулюючих електростанцій», – зазначив Галущенко.

Він також повідомив про плани забезпечити експорт водню та про потенціал у виробництві біопалива. При цьому проєкти у біопаливному напрямку можна реалізовувати за участю сільськогосподарських підприємств.

Крім того, Україна планує нарощувати видобуток природного газу. За словами Галущенка, після перемоги у війні наша країна зможе розпочати експорт газу за рахунок розробки родовищ у Чорному морі. Наразі нарощувати видобуток можна за рахунок існуючих свердловин.

«Ще одне питання, пов’язане з війною – це нафтопереробні заводи. На жаль, росіяни зруйнували практично все, що у нас було, якщо говорити про нафтопереробку. Але у нас є низка можливостей для інвестицій», – сказав міністр.

Він наголосив, що потрібно відновити старі НПЗ, або починати нові проєкти у цій галузі.

«Ми не хочемо відбудувати енергетичний сектор таким, яким він був раніше. Нам потрібно його відбудувати, але з новим підходом, з новими технологіями», – підкреслив міністр.

За його словами, увага приділятиметься енергоефективності, зменшенню споживання газу. При цьому розглядається можливість впровадження пілотних проєктів із використанням новітніх технологій в окремих містах.

Як повідомлялося, російська армія зруйнувала, пошкодила або окупувала 90% вітрових електростанцій в Україні. Крім того, руйнації чи захоплення зазнали 30% сонячних станцій, 30,1% когенераційних установок.

 

www.ukrinform.ua