Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.05.2020

Власники паїв зможуть обійти переважне право і не продавати свою землю третій особі

Власники паїв зможуть обійти передбачене у земельному законі переважне право, яке дозволяє орендареві продавати право викупу третій особі.

Про це розповіла головний редактор AgroPolit Наталія Білоусова, аналізуючи текст підписаного закону про вільний обіг сільськогосподарської землі 552-ІХ, пише “Агробізнес Сьогодні”.

«Переважне право – це по факту закріпачення власника землі діючим орендарем. Це право дозволяє орендарю перепродавати його право первинного викупу с/г землі у власника третій особі», – зауважує Білоусова.

На її думку, не все так страшно, як скидається на перший погляд. Загалом власник паю може відмовитися продавати свою землю орендарю чи третій особі, якого йому свататиме орендар, за умови, що власник паю знайде покупця, який дасть йому більше коштів за його пай. А скільки це більше – на гривню, на 100 доларів – питання другорядне. Головне попередити орендаря, що пай продається і отримати пропозицію по ціні.

Голова аграрного комітету Микола Сольський вважає, що більшість людей досі цього не розуміють: земля – їхня, і не орендарі повинні їм диктувати правила, а навпаки.

«Мене як власника проблеми орендаря не мають цікавити. Це моя земля. Я зобов’язаний йому продати, якщо він дасть саме ту ціну, на яку я згоден… Власник має право обрати покупця, який пропонує вищу ціну. Тільки потрібно дотриматися процедури: повідомити орендарю про намір продати ділянку і дочекатися відповіді або закінчення строку для відповіді… Право першочерговості діє тільки за однакової ціни. Якщо ж я – потенційний покупець, у мене немає права, але я хочу купити вашу землю і готовий дати за неї 10 тис, а орендар дає лише 9,9 тис, то першочергове право орендаря втрачає силу», – зазначає Сольський.