Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.06.2021

ВВП зросте на 4,1% за підсумками року

ВВП вийде на позитивний тренд у другому кварталі 2021 року, а за підсумками року прогнозується зростання на рівні 4,1%.

За даними Держстату, за підсумками першого кварталу 2021 року сезонно скоригований ВВП зменшився на 1,2% порівняно з попереднім кварталом. Падіння ВВП в І кварталі 2021 року спричинене, перш за все, запровадженням зимового та регіональних весняних локдаунів, а також низькою економічною активністю, що традиційно спостерігається на початку року.

Найбільше зазнали скорочення такі складові попиту, як інвестиції – через збереження невизначеності (мінус 4,9%) та експорту (мінус 4,7) – через повільне відновлення світового попиту в умовах суттєвого зростання цін на сировинних ринках. Разом з тим мало місце зростання кінцевих споживчих витрат на 1,4% завдяки збільшенню мінімальної заробітної плати, зокрема, з 1 січня 2021 року відбулось підвищення мінімальної заробітної плати до 6000 грн та, відповідно, середньомісячної заробітної плати (за даними Держстату у І кв. 2021 році реальне зростання заробітної плати порівняно з I кв. 2020 року становило 8,5%), а також витрат бюджету на забезпечення медичних потреб та підтримку населення та бізнесу з метою стимулювання попиту.

Динаміка ВВП за І квартал 2021 року відповідає раніше прогнозованим тенденціям. Проте за підсумками ІІ кварталу 2021 року очікується, що ВВП вийде на позитивний тренд.

Позитивні тенденції обумовлять скасування карантинних обмежень та відновлення економічної активності, початок нового будівельного сезону і польових робіт в сільському господарстві, процеси вакцинації в країні та світі, а також продовження стимулювання споживчого попиту з урахуванням збільшення соціальних стандартів та матеріальної підтримки з боку держави бізнесу та населення. В цілому за підсумками року Мінекономіки очікує зростання ВВП на 4,1%.

 

www.me.gov.ua