Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.07.2021

Вимоги Європейського зеленого курсу стануть ключовими для експортерів агропродукції

Зелений курс (Green Deal) невідворотний, і в наступні п’ять років його вимоги стануть ключовими на всіх експортних ринках української агропродукції.

 Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив голова Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Дмитро Лось під час публічного обговорення на тему «Дружнє до довкілля виробництво».

«Давайте чітко розуміти, які виклики зараз стоять перед експортерами з точки зору екологізації процесів. Це європейський рівень, про це думає тільки Європа. Але результати останнього Саміту G7 такі, що Green Deal невідворотний для усіх. Це те, що буде нас чекати у наступні п’ять років, хоч би куди ми експортували свою продукцію», – заявив Лось.

Він зазначив, що нині Європейський Союз приймає все нові і нові стандарти, які будуть стосуватися добробуту тварин, упаковки, екологізації виробленого продукту, і за ним підуть всі інші країни.

«Чому ми опікуємося питанням українського аграрного Green Deal? Коли йдеться про амбітні плани щодо того, як ми будемо робити екологізацію нашого ринку, ми забуваємо, що в нас уже є процес адаптації законодавства до європейських стандартів. Це означає підвищення стандартів і означає, що аграрії вже несуть фінансове навантаження. Тому, звичайно, в представників агроринку виникло ключове питання: скільки ми реально зможемо витратити на це, якими будуть джерела фінансування, звідки ці гроші», – акцентував голова UBTA.

Він також додав, що, приміром, найближчим часом у ЄС знову буде підвищено стандарти щодо транспортних заходів, і, можливо, через два-три роки ЄС почне враховувати, якою технікою обробляли поля, які хімікати використовували. Тож треба ці питання прораховувати вже зараз.

Окремо керівник бізнес-асоціації звернув увагу на проблеми малих, крафтових виробників.

«Фактично в нас навіть немає стандартів для того, щоб невеличке дрібне підприємство могло виробляти крафтову продукцію. Ми повинні розробляти ці стандарти, враховуючи наші особливості. Тільки тоді в нас з’явиться програма допомоги малим товаровиробникам», – вважає Лось.

Публічне обговорення у межах Національного діалогу «Трансформація продовольчих систем: український контекст» за темою «Дружнє до довкілля виробництво» відбулося під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України та за підтримки Продовольчої та Сільськогосподарської організації ООН (FАО).

Під час обговорення йшлося про Smart Green Deal для України, кліматичні виклики і забезпечення ресурсоефективності та природоохоронного виробництва, біоенергетику, практичні кроки до інклюзивних систем харчування в Україні, агрометеорологічні служби, трансформацію систем зрошення, національну політику відповідно до Коронівійської Спільної Програми ООН з питань сільського господарства.

Фото з відкритих джерел

ukrinform.ua