За підсумками січня-лютого 2021 року в Україні було вироблено 1,56 млн тонн молока усіх видів, що на 4,8% менше, ніж за відповідний період минулого року.
Повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.
Загальну динаміку продовжують тягнути донизу дані від господарств населення. Там за аналізований період було вироблено на 7,4% менше молока, ніж у 2020 році — лише 621,5 тис. тонн проти 671 тис. тонн торік».
Разом з тим, промисловий сектор за відповідний період забезпечив 434,4 тис. тонн молока, що лише на 0,9% менше минулорічних показників, незважаючи на скорочення поголів’я корів у промислових молочно-товарних фермах на 1,9% (424,5 тис. корів).
Загальна структура виробництва молока між присадибним та промисловим секторами наразі розподіляється як 41,2% до 58,8%.
Так, за підсумками січня-лютого поточного року наростити виробництво промислового молока вдалося:
Тернопільщині – +11,9%, 17,9 тис. тонн;
Вінниччині – +5,7%, 35,4 тис. тонн;
Запорізькій області – +3,9%, 5,3 тис. тонн.
«На третину скоротили виробництво господарства Чернівецької області – 1,2 тис. тонн. Загалом ринок на початку весни характеризується дефіцитом молока-сировини та невизначеністю майбутніх перспектив», – наголошують аналітики.
Не зважаючи на те, що світові молочні економісти прогнозують зростання цін на молочну продукцію, Україна дедалі більше віддаляється від світових трендів: через втрату позиції нетто-експортера ціноутворення в більшій мірі залежить від ситуації на внутрішньому ринку.
Крім того, досі до кінця незрозумілі правила гри, за якими буде працювати ринок з початком ринку землі. Наразі ж агроринок прилаштовується до нової моделі оподаткування в 14%», – пояснюють фахівці. Що стосується господарств населення, то за два місці поточного року позитивну динаміку виробництва показали лише дві області – Тернопільська та Хмельницька – плюс 2,8% та 0,6%, відповідно.
http://avm-ua.org