Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.12.2021

Виробництво молока усіх видів значно скоротилося

За підсумками 11 місяців (станом на 1 листопада 2021 року) поточного року, виробництво молока усіх видів скоротилося на 5,8% — до 8,15 млн т. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока, пише agronews.ua.

«Найбільше просідання, за даними офіційної статистики, у присадибному секторі. Тим часом промисловий сектор демонструє стабільність і навіть зростання в короткостроковому порівнянні», — розповідає Яна Лінецька, аналітик Асоціації виробників молока.

Найбільш «молочні» області, за обсягом виробництва молока всіма категоріями господарств: Полтавська — 639,6 тис. т, Вінницька — 634,5 тис. т, Хмельницька — 602,6 тис. т, Житомирська — 454,3 тис. т.

«За 11 місяців промислові господарства виробили 2,52 млн т молока-сировини, що на 0,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. А господарства населення — 5,63 млн т, що на 8,1% менше, ніж торік. Відтак, превалюючою причиною скорочення виробництва молока в Україні залишається стрімке скорочення поголів’я й обсягу виробництва в присадибному секторі. До кінця року істотних змін вже не передбачається, оскільки в грудні особливих структурних змін у виробництві зазвичай не відбувається», — наголошує аналітик.

Однак, виробництво промислового молока у листопаді цього року показало позитивну динаміку. За місяць господарствами промислового спрямування було вироблено 216,5 тис. т молока, що на 2,8%, або 5,9 тис. т, більше, ніж у листопаді торік. До того ж це найбільший показник листопада за останні чотири роки.

«Така позитивна динаміка — додаткове свідчення, що галузь зараз переживає значні трансформаційні процеси якісного характеру: покращення генетичного профілю стад, підходів до якості кормів і годівлі, умов утримання і комфорту тварин, показників безпечності і якості. Проте досі нарощування обертів промисловим сектором недостатньо швидке, щоб компенсувати втрати у присадибному секторі», — коментує Лінецька.

Так, за той самий листопад 2021 року в присадибних господарствах виробили на 6,4%, або 28 тис. т, менше, молока-сировини, саме через це від’ємне значення має динаміка загального виробництва молока (від МТФ та особистих селянських господарств): 625,4 тис. т, що на 3,4%, або 22,1 тис. т менше, ніж в листопаді минулого року.

Слід додати, що під час 15 Міжнародного молочного конгресу 1−2 березня 2022 року експерти обговорюватимуть такі питання:

Як прискорити якісні зміни у галузях виробництва та переробки молока?

Чи є шанси (і як швидко) відновити позиції молочної галузі як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках?

Якою має бути дієва стратегія розвитку молочної галузі?

Які світові тренди розвитку молочного ринку маємо враховувати?

Які механізми прямої і непрямої державної підтримки сприятимуть реалізації стратегії?