Асоціація «Союз птахівників України» констатує зниження цін на курячі яйця у листопаді, повідомляють «Українські новини» з посиланням на її виконавчого директора Сергія Карпенка.
«Уже наприкінці жовтня спостерігалася цінова стабілізація на ринку, а з початку листопада почалося зменшення відпускних цін виробників, що зумовлено збільшенням пропозиції на ринку, – зазначив він. – За минулий тиждень оптово-відпускні ціни виробників знизилися на 10%».
У подальшому на ціноутворення впливатимуть ринкові чинники: можливе і зниження цін, і зростання, додав він.
«Виробництво наразі – у нетипових умовах, через перебої з енергопостачанням порушуються всі технологічні процеси, що призводить до збільшення виробничих витрат; підвищуються ризики збитків внаслідок загибелі птиці», – пояснив Сергій Карпенко.
За його словами, у вересні-жовтні були й об’єктивні причини зростання оптово-відпускних цін виробників на яйця через збільшення основних виробничих витрат і зростання собівартості продукції, і через наслідки збитковості сектору останніми роками та військових дій.
До цього суттєво вплинув на ціноутворення яєць сезонний чинник.
Також із початку серпня, з підписанням «зернової угоди» і відкриттям морських портів, поступово підвищуються ціни на зернові, олійні культури та продукти їхньої переробки, які формують ціну комбікорму, а це – 65-70% собівартості яйця.
«Після коригування НБУ офіційного курсу гривні до долара на 25% зросла вартість добового молодняку, кормових добавок, ветеринарних препаратів, пакувальних матеріалів, обладнання та запасних частин, – зауважив Сергій Карпенко. – З вересня суттєво подорожчали енергоносії для промислових споживачів, збільшилися логістичні витрати через зростання цін на пальне. Всі ці чинники призвели до збільшення собівартості продукції».
agrotimes.ua