Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.12.2020

Якісна робота регіональних медіа відіграє особливу роль в осмисленні українцями реформи децентралізації

22 грудня у Міністерстві розвитку громад та територій пройшла онлайн-церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади».

Конкурс проводиться вже п’ятий рік поспіль за підтримки Ради Європи, громадської організації «Інтерньюз-Україна» та ОБСЄ.

Журналістські роботи відзначаються у чотирьох номінаціях: онлайн-публікація, стаття у друкованому медіа, радіоматеріал, відеоматеріал. Цього року на конкурс надійшло 279 робіт. Переможцями стали 12 матеріалів, авторами яких є 15 журналістів і телеоператорів, які представляють регіональні медіа Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей.

Вітаючи фіналістів конкурсу, Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов підкреслив роль регіональних медіа в об’єктивному висвітленні ходу реформи децентралізації.

«Без якісної роботи регіональних журналістів реформа могла б залишитись неосмисленою, але вони цього не допускають. Щодня простою мовою вони доносять аудиторії на місцях суть децентралізації, критикують та пояснюють як вона вплине на життя кожного мешканця міста, району і громади. Цей фаховий публічний погляд з боку, що і є функцією четвертої влади, дозволяє нам побачити її слабкі місця та вчасно їх виправляти», – зазначив Олексій Чернишов.

Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, з свого боку відзначила вплив місцевої журналістики на розвиток демократії у регіонах: «Ми раді спостерігати суттєвий прогрес з кожним роком не тільки у кількості, а і у якості робіт, які подаються на конкурс. Для Ради Європи важливо і почесно бути дотичним до цього конкурсу та загалом до підтримки української влади у реалізації реформи децентралізації. Саме на місцях формуються нові стандарти доброго, демократичного врядування – місцевої демократії. Цей процес заслуговує на об’єктивне висвітлення у регіональних медіа, які як ми переконалися за результатами конкурсу, професійно виконують свою роботу та розвиваються.»

Костянтин Квурт, Голова Правління Громадської організації «Інтерньюз-Україна», звертаючись до конкурсантів, звернув увагу на важливу місію конкурсу.

«Важливо відзначити відповідальність громадських організацій, журналістів, державних органів у такому важливому процесі, як розвиток журналістики рішень. Цей конкурс дає змогу чесно та без замовчування говорити про проблеми та досягнення децентралізації і, що дуже важливо, розвіювати фейки і міфи про життя українських громад», – підкреслив Костянтин Квурт.

У своєму зверненні до учасників конкурсу Євген Побережний, спеціаліст з питань виборів та врядування Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, також відзначив роль локальних медіа у комунікації реформи децентралізації.

“Ми переконані, що саме регіональні медіа мають відігравати ключову роль в оцінці тих змін, які принесла реформа децентралізації. Вони знають специфіку своїх громад і, як ніхто інший, можуть об’єктивно проаналізувати, як успіх, так і недоліки реформи”

За чотири попередні роки дипломами конкурсу відзначено 49 конкурсних робіт. Журналісти Черкащини виборювали призові місця щороку, у їхньому доробку – 13 дипломів. В основному це роботи в номінаціях «онлайн-публікація» та «стаття у друкованому ЗМІ».

Джерело: Урядовий портал.