Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.01.2024

ЄБРР надасть “Укргідроенерго” 200 млн євро кредиту на аварійне відновлення ГЕС

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) затвердив надання ПрАТ “Укргідроенерго” кредиту під державні гарантії обсягом до 200 млн євро для фінансування постачань устаткування на ГЕС і підтримку ліквідності компанії.

“Кредит складається з 150 млн євро для фінансування постачання критично важливого обладнання для Дніпровської та Середньодніпровської ГЕС, і 50 млн євро для екстреної підтримки ліквідності компанії”, – йдеться на сайті банку.

Кредитну лінію буде розділено на два транші по 100 млн євро кожен, причому один фінансуватиметься ЄБРР, а другий – коштами, авансованих Італією ЄБРР.

У банку зазначають, що реалізація проєкту підвищить енергетичну безпеку України, завдяки фінансуванню заміни чотирьох гідроагрегатів Дніпровської ГЕС, які зносилися внаслідок інтенсивної експлуатації з 2003 року та ушкоджень, завданих російськими ракетними ударами по Дніпровській ГЕС.

Очікується, що загальна виробнича потужність відповідного обладнання збільшиться на 16%. Проєкт також дасть змогу “Укргідроенерго” замінити старі козлові крани на Середньодніпровській ГЕС, які мають вирішальне значення для ефективного обслуговування гідроелектростанцій. Крім того, екстрена підтримка ліквідності допоможе компанії зміцнити своє фінансове становище.

Як заявив у листопаді 2023 цього року генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, компанія працювала над залученням орієнтовно 330 млн євро від ЄБРР, Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та Світового банку для проєктів відновлення та розвитку.

Як повідомлялося, “Укргідроенерго” в грудні отримало транш на 133 млн євро від ЄІБ для комплексного проєкту “Реабілітація гідроелектростанцій”.

 

ua.interfax.com.ua