Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.06.2023

ЄБРР прогнозує хвилю інвестицій у розвиток ВДЕ в Україні

Україна після війни буде дуже цікава приватним інвесторам для розвитку відновлюваних джерел енергії, вважає керуючий директор із кліматичної стратегії та реалізації Європейського банку реконструкції та розвитку Гаррі Бойд Карпентер.

“Також буде величезна хвиля інвестицій у відновлювані джерела енергії. Україна справді має історію успіху, тому що перед війною спостерігався надзвичайний бум ВДЕ – 5 ГВт відновлюваної енергії, що фінансується приватними джерелами. І це шаблон для України в майбутньому”, – сказав Карпентер під час дискусії щодо переходу України від вугільної до чистої енергії напередодні конференції з відновлення у Лондоні (URC2023), запланованої на 21-22 червня.

Водночас, за його словами, в Україну надійдуть і гроші державного сектору, але вони мають бути спрямовані насамперед на розвиток ядерної енергетики, а також на будівництво та реконструкцію мереж, щоб, крім іншого, забезпечити роботу децентралізованої системи ВДЕ.

При цьому топ-менеджер ЄБРР назвав надзвичайно важливими зобов’язання України щодо відмови від вугілля у виробництві електроенергії, зазначивши, що такий курс визначає подальший розвиток не лише енергетики, а й економіки та всієї країни.

Він звернув увагу, що контури енергетичного сектору України в майбутньому досить чіткі – він буде побудований на атомній та відновлюваній енергії, і країна має величезні ресурси у всіх цих сферах. Водночас Карпентер зазначив, що ВДЕ раніше розвивалися в умовах “недосконалого ринку та тарифів”, назвавши це важким перехідним періодом, але висловив переконання, що надалі їх розвиток базуватиметься на трьох фундаментальних стовпах, які знімуть ці проблеми.

“Першим будуть зобов’язання щодо зеленого майбутнього (…). Друге – це ринкові реформи. Нам потрібен добре функціонуючий, прозорий, чітко окреслений ринок. І третім буде інтеграція з європейською енергосистемою, яка вже йде повним ходом”, – зазначив топ-менеджер ЄБРР.

Крім того, Карпентер запевнив, що ЄБРР має намір і надалі фінансово підтримувати Україну. “Ми надамо Україні EUR3 млрд підтримки. І ми вже на півдорозі. Значна частина цього надійшла у формі підтримки ліквідності для енергетичного сектора – “Нафтогазу” та “Укренерго”, – наголосив банкір.

Перший віце-прем’єр Юлія Свириденко 19 червня, анонсуючи URC2023, заявила про цілі за 10 років показати нову Україну і досягти понад 100 ГВт нових потужностей зеленої генерації, виробляти 40 млн тонн “зеленої” сталі та довести ВВП до $1 трлн на рік із $161 млрд у 2022 році. Як повідомлялося, наприкінці грудня 2022 року НЕК “Укренерго”, зокрема, залучило EUR300 млн кредитних коштів ЄБРР на закупівлю обладнання для відновлення підстанцій, що зазнали масованих ракетних ударів росіян, а також для поповнення оборотних коштів.

НАК “Нафтогаз” наприкінці минулого року залучив кредит ЄБРР на EUR300 млн, а пізніше на початку 2023 року отримав грант майже на EUR200 млн на закупівлю газу. За словами президента банку Оділь Рено-Бассо, ЄБРР у 2022 році збільшив обсяг інвестицій у проекти в Україні до EUR1,7 млрд порівняно з приблизно EUR1 млрд, які він вкладав щороку раніше. У його планах інвестувати в Україну EUR3 млрд протягом 2022-2023 років.

 

minprom.ua