Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.12.2021

ЄС надаватиме допомогу Україні у створенні водневого ринку, – Ярослав Демченков

Європейський Союз вже надає Україні допомогу у здійсненні енергетичного переходу і планує посилити співпрацю, зокрема, у створенні водневого ринку України, інтегрованого у загальноєвропейський, який також знаходиться на етапі формування.

Про це розповів заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков за результатами зустрічі з очільницею напрямку «Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Клое Алліо та командою відділу.

«Планується, що до кінця року буде представлено концепт проекту майбутнього пакету ЄС щодо ринку водню та декарбонізованого газу. Це актуально й для України, адже нам необхідно буде також розробити та втілити належні політичні, технологічні та інвестиційні рішення, які дозволять українському водневому ринку відразу бути інтегрованим із загальноєвропейським, який лише формується. Європейський Союз вже зараз готовий допомагати Оператору ГТС України та «Укртрансгазу» в оцінці інфраструктури, зокрема газових сховищ і трубопроводів, щодо їх можливого використання у водневій енергетиці», – зазначив він.

Ярослав Демченков наголосив на необхідності поєднання різних секторів та використання синергії між електроенергією, газом, воднем, транспортом та промисловістю.

Українська сторона очікує від ЄС схвального рішення щодо визнання електроенергії, виробленої на атомних електростанціях, як сталої електроенергії, з якої можна виробляти водень, і який можна в тому числі постачати на ринки ЄС.

«Ми розглядаємо водневу економіку як комплекс, в першу чергу, для внутрішнього споживання водню за кластерним принципом – в хімічній, металургійній промисловості, на важковаговому транспорті для дальніх перевезень. Але перспективним є також експортування водню до країн ЄС», – додав заступник Міністра.

Також на зустрічі сторони обговорили хід трансформації вугільних регіонів і реструктуризації вугільної галузі. Зокрема, європейська сторона заявила про готовність спільно з іншими міжнародними партнерами допомогти Україні створити фонд трансформації вугільних регіонів.

Крім того, на зустрічі досягнуто домовленості щодо активізації співпраці у напрямках інтеграції українських газового ринку та ринку електричної енергії з відповідними ринками країн-членів ЄС.

 

www.kmu.gov.ua