Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.10.2023

Європейські цілі зі скорочення викидів на 55% до 2030 року актуальні і для України

7 липня 2023 року Кабінет міністрів вніс зміни до Плану заходів щодо виконання зобов’язань в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Серед іншого, документ передбачає приведення нормативно-правової бази у сфері кліматичної політики у відповідність вимогам Імплементаційного Регламенту Єврокомісії №2018/2066 про моніторинг та звітність про викиди парникових газів.

В повідомленні пояснили, що у рамках пакета Fit for 55 ЄС переглянув Директиву 2003/87/ЄС про Систему торгівлі викидами, щоб скоротити їхню кількість викидів парникових газів на 55% до 2030 року.

Прийняття переглянутих документів заплановано на IV квартал 2023 року.

“Ці зміни актуальні й для України з огляду на виконання нею своїх зобов’язань у рамках Енергетичного Співтовариства”, – підкреслили аналітики.

Зазначається, що Єврокомісія пропонує:

-змінити моніторинг та звітність про викиди парникових газів;

-змінити продаж квот на викиди парникових газів на аукціонах; змінити ведення Реєстру ЄС для запровадження нових правил для морського, будівельного та транспортного секторів;

-прийняти мінімальні вимоги до змісту та формату планів кліматичної нейтральності певних установок, які охоплюються системою торгівлі викидами (СТВ ЄС).

Тож підхід України щодо імплементації норм ЄС з моніторингу та звітності про викиди парникових газів протягом двох років після закінчення війни не узгоджується з намірами країни якнайшвидше розпочати переговори для вступу в ЄС.

Імплементація такого регламенту (2018/2066) є частиною європейського правових актів у сфері довкілля та зміни клімату acquis, які Україна повинна втілити у національне законодавство, повідомляє ресурсно-аналітичний центр Society and Environment у Facebook.

 

minprom.ua