Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.11.2023

З 1 січня набуває чинності другий етап земельної реформи

З нового року юридичним особам дозволять купувати сільгоспземлі, а для фізичних збільшать граничний розмір ділянки. Аналітики «Мінфіну» розбиралися, як це вплине на ціну на землю.

З 1 липня 2021 р в Україні запрацював ринок землі, і власникам сільгоспземель дозволили продавати, а приватним інвесторам – купувати ділянки. Але поки купувати землю можуть лише фізособи, і то не більше 100 га.

З 1 січня 2024 р купувати землю дозволять юридичним особам, створеним та зареєстрованим за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України або держава чи територіальні громади. А максимальний розмір ділянки, яку зможе придбати одна особа (юридична або фізична), виросте до 10 тис га, що все одно буде значно меншим, ніж земельні банки великих агрохолдингів. Так, земельний банк найбільшої української агрокомпанії Кернел складає 510 тис га, а УкрЛендФармінгу – 475 тис га.

Закон передбачає третій етап відкриття ринку землі, коли її дозволять купувати іноземцям. Але коли це станеться поки невідомо, адже таке рішення має бути затверджене на всеукраїнському референдумі, який зараз провести неможливо.

У травні до ВР був внесений законопроект про перенесення другого етапу земельної реформи з 01.01.2024 р на 2 роки після завершення воєнного стану. «Внаслідок війни аграрії зазнали значних збитків, тому не зможуть конкурувати з великим агробізнесом під час купівлі землі», – вважають у Всеукраїнській аграрній раді. Проте шанси на ухвалення законопроекту мінімальні, оскільки його досі не розглянули у комітеті.

За словами Д. Пасічника, директора компанії «Доброзем», яка створила маркетплейс для операцій з землею, навіть попри воєнні дії в країні, існує кілька причин не відкладати зміни:

  • західні партнери вважають, що продовження земельної реформи позитивно вплине на економіку;
  • збільшення кількості угод збільшить обсяг податків;
  • збільшення кількості інвесторів посилить конкуренцію, що сприятиме розвитку ринку землі.

У компанії «Твоє коло», яка допомагає інвесторам купувати землю, вважають що другий етап земельної реформи дозволить юрособам розвивати довгострокові проєкти, залучати кредити, розвивати інфраструктуру, будувати системи меліорації, переробку та ін., що недоцільно було робити на орендованій землі.

За прогнозами Київської школи економіки, протягом 3-х років після відкриття ринку землі для юросіб ВВП країни може вирости на 1-3%.

За даними Мінагрополітики, цьогоріч земля у гривневому еквіваленті подорожчала на 20%, проте ця цифра не відображає реальної ситуації, оскільки враховує закупівлю девелоперами ділянок під забудову або рекреацію поблизу великих міст. Сільськогосподарська земля зараз коштує 1300-2800 $/га залежно від ґрунту, розташування ділянки, регіону та інших чинників.

Експерти вважають, що відкриття ринку землі для юросіб значно підвищить попит. Аграрії чекають можливості придбати землю, щоб не гратися із «сірими» схемами. Вихід на ринок землі брокерів, аграрних інвестиційних фондів підвищить ліквідність та спростить процес купівлі. Агрохолдинги почнуть купувати землю, внаслідок чого вже наступного року доларова ціна може вирости на 20-25%.

Але не всі експерти впевнені у підвищенні цін на землю, оскільки вони формуватимуться на реальному економічному підґрунті. «Зараз ціна на землю низька через значні логістичні витрати, і аграрії несуть великі збитки, тому не зможуть пропонувати надто високу ціну. Протягом 2-х років ціни виростуть в межах 20%, а вже після перемоги можна очікувати суттєвого подорожчання землі», – вважають аналітики.

Зараз кількість продавців землі не дуже велика, і з 01.07.2021 р продано лише 1% сільгоспділянок. Власники паїв очікують зростання цін, або використовують їх для отримання доходів від оренди, і проводять продаж лише в разі гострої необхідності.

Після відкриття ринку для юросіб він опиниться під впливом дефіциту пропозицій, збільшення попиту та складного фінансового стану агровиробників.

 

graintrade.com.ua