Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.07.2021

За 10 років потенціал використання надр України може зрости до $400 мільярдів – Шмигаль

Якщо наростити видобуток корисних копалин, зменшити імпорт і збільшити експорт, то у наступні 10 років потенціал ефективного використання українських надр може скласти понад 400 мільярдів доларів.

Про це Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час конференції високого рівня щодо стратегічного партнерства України і ЄС з питань критичної сировини та акумуляторів, передає кореспондент Укрінформу.

«За рахунок нарощування власного виробництва «мінералів майбутнього», паливно-енергетичних корисних копалин, збільшення експорту, а також скорочення імпорту мінеральної сировини, потенціал ефективного використання надр України може скласти понад 400 мільярдів доларів у наступні 10 років. Дуже важлива цифра, яку потрібно розуміти», – наголосив він.

За його словами, обсяги розвіданих в Україні запасів і ресурсів корисних копалин у разі їх видобутку здатні забезпечити не лише потреби вітчизняної промисловості сировиною, а й мають значний експортний потенціал.

Так, на сьогодні в надрах України присутні 117 видів корисних копалин із 120, що споживаються у світі. Наша держава багата, зокрема, на титан, марганець, залізо, германій, каолін, галій та цирконій і є одним з лідерів щодо їх запасів.

В Україні розміщені два об’єкти зі значними розвіданими запасами літію, який на сьогодні не видобувається – є лише одне ліцензоване родовище. Наша країна входить до 10 провідних за обсягами розвіданих титанових руд і забезпечує понад 6% їх світового видобутку.

Збільшення використання розвіданих надр, як наголошує Шмигаль, допоможе подвоїти експорт та скоротити імпорт мінеральної сировини на 60-70% за рахунок збільшення власного виробництва.

«Залучення іноземних інвестицій та технологій, безумовно, потребує міжнародної участі. Ми цінуємо активну підтримку ЄС в цій сфері. Комплексна розробка критичних матеріалів може залучити в Україну значні інвестиції. Наприклад, у перший період мова йде про 10 мільярдів євро, що можуть бути вкладені у цю галузь», – додав очільник уряду.

Як повідомляв Укрінформ, керівництво держави ініціює широкомасштабний аудит сфери надрокористування.

 

www.ukrinform.ua