Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.01.2024

За два роки треба напрацювати законодавство й запустити систему торгівлі викидами – Стрілець

Одним із основних треків в Україні у найближчі роки стане не лише формування, але й просування кліматичного порядку денного, зокрема, вкрай важливо напрацювати законодавчі зміни для запуску системи торгівлі викидами.

На цьому наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час Міжнародного довкіллєвого форуму United for Nature. Agenda for Ukraine, передає кореспондент Укрінформу.

«Один із найголовніших треків, які ми бачимо на 2024 рік, це не тільки формування, але і просування кліматичного порядку денного в Україні. Для нас вкрай важливо упродовж наступних двох років зробити максимальну кількість кроків для того, щоб мати кліматичне законодавство для запровадження системи торгівлі викидами. Це стане запорукою того, що українській промисловості, українській економіці не доведеться мати справу із CBAM (механізм регулювання викидів вуглецю на кордоні з ЄС, покликаний запобігти забрудненню навколишнього середовища вуглецем шляхом збору з імпортерів за ввезення товарів з вуглецевим слідом – ред.)», – зазначив Стрілець.

Міністр також зауважив, що не варто витрачати час на переговори щодо відтермінування запровадження дії цього механізму для нашої країни. У країнах Євросоюзу CBAM має на повну запрацювати з 1 січня 2026 року.

«Ми просто повинні разом ухвалити відповідне законодавство і запустити систему торгівлі викидами, яка може працювати у пілотному режимі вже з 2025 року», – підкреслив він.

Як повідомлялося, Європейська комісія оголосила про початок перехідного періоду по застосуванню CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), який вводить новий «вуглецевий» податок на експорт з третіх країн до ЄС. Розмір такого збору визначатиметься «вуглецевим вмістом» товарів, тобто, кількістю викидів СО2, що були спричинені в результаті їх виробництва.

 

www.ukrinform.ua